Ett digitalt möte har hållits för att diskutera frågan. Initiativtagare var Skärgårdsrådet, som bjöd in representanter från flera kustkommuner i Östergötland och Småland.
Vid mötet deltog också skärgårdsbor samt representanter från bland annat räddningstjänst, sjöräddning och kustbevakning.
– Det kom önskemål från skärgårdsbefolkningen att man ville ha ett möte, säger Carl Hamilton, skärgårdsutvecklare.
Han har förstått att de som har betesdjur i skärgården är mycket oroliga för vad som ska hända om det börjar brinna. Det finns risk att djuren hoppar i sjön och drunknar. Får har svårt att simma med sin tjocka päls.
– Säsongen för gräsbränder startar tidigt i skärgården. Där är ofta torrare än inåt landet, säger Hamilton.
Enligt honom har bränderna ökat i skärgården. Det är fler människor som rör sig där och många av dem vill tända en liten brasa framåt kvällen.
Vid mötet diskuterades olika argument för och emot ett eldningsförbud i skärgården sommartid. En av dem som deltog i mötet var Jakob Dahlquist från räddningstjänsten i Västervik.
Han påpekar att 70–80 procent av bränderna i skog och mark inte orsakas av människor. Samtidigt ökar risken för bränder, om det är många som vistas i skärgården. Ändå tror han inte på ett förbud.
– Vi förstår problematiken, men vi är inte inne på den linjen. Problemet är efterlevnaden av ett sådant förbud.
Det kan vara svårt att hitta den som har eldat, om personen inte är kvar på platsen. Sedan tycker han också att ett sådant förbud skulle innebära en stor inskränkning i människors frihet.
– Det kan finnas juridiska hinder.
Från räddningstjänstens sida påtalades behovet av ett nytt möte i frågan, där även polismyndigheten finns med, eftersom det är den som ska se till att ett eventuellt förbud efterlevs.
Carl Hamilton drar paralleller till Finland, där eldning inte ingår i allemansrätten.
– Där måste man prata med markägaren för att få lov att elda.
Mötesdeltagarna var eniga om att informationen till allmänheten måste öka. Där det finns uppbyggda eldstäder, är det bäst att använda dem. Är det torrt i markerna, måste man vara extra försiktig.
Man ska aldrig elda på en klippa. Den spricker.
Oavsett hur man eldar, ska man alltid ha vatten till hands och släcka ordentligt efter sig.
– Om man startar en brand som sprider sig, så är det ett brott, säger Jakob Dahlquist.