Skärpt tillsyn mot försäkringsfusk
Försäkringskassan trappar upp sitt arbete för att komma åt försäkringsbedrägerier. En särskild bedrägerienhet har nu tillsatts i Kalmar län. Arbetet ger resultat och efter bara ett halvår har 147 anmälningar om bidragsfusk kommit in.
- Det gäller främst bostadsbidrag och underhållsstöd. Men det är också vanligt att man lurar till sig sjukersättning och sjukpenning.
Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet har anmälningarna ökat markant under de senaste åren. 2002 anmäldes fyra försäkringsbedrägerier i Kalmar län. 2005 var det 59 stycken och hittills i år har 147 anmälningar kommit in. Men trots de höga siffrorna tror inte Christina Bergström-Jonsson att brotten ökar.
- Nej, de ökade anmälningarna beror främst på att vi har intensifierat vårt arbete, säger hon. Allmänheten har fått upp ögonen för de här typerna av brott och ringer in och tipsar anonymt om bidragsfuskare.
Med hjälp av pengar från regeringen har sex heltidstjänster tillsatts i Kalmar län. Under en tvåårsperiod ska dessa personer arbeta med anmälningar och utredningar av försäkringsbedrägerier.
- Det känns bra att vi kan ta tag i de här frågorna på riktigt nu, säger Christina Bergström-Jonsson. I den ena kontrollen efter den andra har vi bevisat att fusk förekommer, men vi har samtidigt inte kunnat göra någonting åt det eftersom vi inte haft resurser till det.
Hon berättar att man samtidigt vill ändra på den allmänna uppfattning som många verkar ha om försäkringsbedrägerier.
- Tidigare har det allmänna namnet varit bidragsfusk, men vi ska försöka nå ut med begreppet ekonomisk brottslighet istället, vilket det ju faktiskt handlar om, berättar Christina Bergström-Jonsson.
I och med det här extra stödet kommer också försäkringsbrottsdomarna att öka. Tidigare blev bara 20-30 procent av anmälningarna utredda ordentligt, och ännu färre gick till åtal.
- Åklagarna behöver bra underlag från polisen om de ska kunna gå vidare med ett fall, och det hade vi inte möjligheter att ge dem. Men nu kan vi utveckla det här arbetet och fördjupa oss i de fall där brottsmisstanken är stor, säger Christina Bergström-Jonsson.
Straffet för försäkringsbedrägeri varierar. Det kan vara allt från böter till fängelse.
- Vi har haft ett fall nu i år där straffet blev ett års fängelse. Då hade en person fått full sjukersättning samtidigt han hade arbetat vid sidan om, säger Christina Bergström-Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!