Skatten höjs när länet satsar på kollektivtrafik

Länsborna får en skattehöjning på i storleksordningen 25 öre vid årsskiftet. Pengarna ska användas till satsningar på kollektivtrafiken.

Västervik2011-04-07 00:00

Det är innebörden av en överenskommelse som är på väg att träffas mellan landstinget och länets tolv kommuner.

Vid årsskiftet tar landstinget ensamt över ansvaret för kollektivtrafiken i Kalmar län. Hittills har kollektivtrafiken drivits gemensamt av landstinget och kommunerna. I ett förslag till överenskommelse så kommer det att regleras genom en skatteväxling. Kostnaderna för det ökade ansvar som landstinget får motsvarar ungefär 41 öre i skatt per tjänad hundralapp. Enligt uppgörelsen får landstinget höja skatten med 41 öre och kommunerna sänka med motsvarande belopp.

Till det kommer en höjning av landstingsskatten. Hur mycket är inte beslutad än, men landstingsrådet Anders Henriksson (S) gör bedömningen av det hamnar i häradet runt 25 öre.

- Vi kommer att få räkna noggrannare på skattekraften i länet för att se om det blir 23 eller 25 öre.

Pengarna ska användas för ytterligare strategiska satsningar på kollektivtrafik:

- Det är en kraftsamling från länet för att vända den negativa befolkningsutvecklingen. Vi tror att en bättre kollektivtrafik är ett sätt att vända utvecklingen, säger Anders Henriksson.

Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson (M), tillika ordförande i Regionförbundet, konstaterar först och främst att han är nöjd med den satsning på kollektivtrafik som planeras.

- Vi behöver tätare och snabbare trafik i länet.

Han säger också att Västervik hör till de kommuner i länet som ekonomiskt vinner på skatteväxlingen. Västervik har lagt förhållandevis mycket på kollektivtrafik.

Uppgörelsen innebär att landstinget kommer att göra en skattehöjning ovanpå de 41 öre som skatteväxlas. Är satsningen på kollektivtrafik värt en skattehöjning?
- Jag är inte landstingspolitiker. Däremot har jag sett att kollektivttrafiken är väldigt eftersatt i Kalmar län jämfört med andra län.

Uppgörelsen ska godkännas av landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige i samtliga kommuner.

Så ska länstrafiken styras

Från och med 2012 träder en lag i kraft som säger att landstinget ska vara ansvarig för samhällsubventionerad kollektivtrafik.

Det samägda länstrafikbolaget KLT försvinner, och ersätts med en trafikförvaltning inom landstinget. Huvudkontoret för länstrafiken kommer även i fortsättningen att ligga i Högsby.

Den politiska styrningen av länstrafiken kommer att ske via en trafikstyrelse med sex ordinarie ledamöter och sex ersättare. Alla tolv kommunerna ska ha en representant i nämnden som styr prioriteringarna av trafik - bland annat hur man ska fördela de 100 miljoner kronor ytterligare som ska satsas på trafik i länet.

Vill kommunerna ha lokala satsningar utöver vad landstinget beslutar så har de möjlighet att köpa sådana tjänster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om