Skatteupplägget har fått stor uppmärksamhet i medierna under veckan. Det började med att privata riskkapitalbolag anklagades för att trolla bort vinster ur dotterbolag genom interna lånekonstruktioner, så kallade räntesnurror. Förfarandet kritiserades av finansministern Anders Borg, som dessutom flaggade för en skärpt lagstiftning.
I måndags uppmärksammade Sveriges Radios Ekot att ett antal svenska kommuner använt sig av liknande upplägg.
Även detta fick Anders Borg att gå i taket.
- Det helt orimligt om det förekommer aggressiv skatteplanering i kommuner som egentligen borde ägna sig åt att producera välfärd, sade han till nyhetsbyrån TT.
2010 underkände Skatteverket ränteavdrag för 23 kommuner. Västervik var en av dem.
I Västerviks fall har de kommunala bolagen samlats i en koncern med bolaget Västerviks Kommuns Förvaltnings AB som moderbolag. Förvaltningsbolaget är i sin tur ett helägt dotterbolag till kommun.
I upplägget har förvaltningsbolaget fått en skuld som det betalar ränta på. Långivare är Västerviks kommun.
2009 kom en ny lag som skulle stoppa den här typen av upplägg. I lagen finns dock en undantagsregel som kallas för "ventilen". Ibland kan det finnas affärsmässiga skäl, utöver att sänka sin skatt, för att göra den här typen av konstruktioner. Då gäller det för koncernen att visa att konstruktionen inte främst är gjord av skatteskäl.
Västerviks kommun har i ett svar till skatteverket skrivit att det fanns fler fördelar än att sänka skatten i att göra en koncernbildning.
Skatteverket tycker inte att Västerviks kommun lyckats visa på några sådana fördelar. Därför underkänner man ränteavdrag på 8,156 miljoner kronor för 2010 och 8,8 miljoner 2011.
Inte nog med det, Skatteverket lade för taxeringsåret 2010 på ett skattetillägg på 40 procent av skatten på det underkända avdraget. Enligt uppgift från Skatteverket motsvarade det 2 145 028 kronor.
Skattetillägg tas ut om man lämnat en oriktig uppgift till deklarationen. Det kan till exempel vara att man glömt att deklarera en inkomst, eller begärt avdrag för utgifter som man inte har haft.
I fallet med deklarationen från förvaltningsbolaget anser Skatteverket att kommunen borde ha upplyst om att man gjort ett ränteavdrag som låg i gråzonen. Det var först efter frågor från Skatteverket som det kom fram att en del av bolagets skulder kom från en internaffär i koncernen.
Bolaget har motsatt sig skattetillägget:
- Skatteverket har gjort en subjektiv tolkning av en ny lagstiftning. Vi anser att ingen oriktig uppgift har lämnats.