Skattjakt med GPS - en spännande hobby

För många är den nya trenden med geocaching okänd, men inte för familjen Lööf i Västervik som hakat på och geocachar på fritiden.

Elsa har hört utslaget från gps. Då är hon nära skatten.

Elsa har hört utslaget från gps. Då är hon nära skatten.

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Västervik2010-08-28 00:00

För drygt ett år sedan skaffade Johannes Lööf en GPS.  Sedan familjen rotat sig i Västervik, och Lottas och Johannes barn Erik och Elsa gillar att komma ut på utflykter i naturen, så såg Lotta och Johannes möjligheterna med geocaching.
- Det är väldigt spännande och ett utmärkt sätt lära sig trakterna, säger Johannes som flyttade med hustru Lotta till Västervik för sex år sedan.
Vad är geocaching?
- Det är en spännande sysselsättning som passar för alla som äger en bärbar GPS. En ny och modern version av skattjakt som nu breder ut sig alltmer i hela världen.Vad jag tro mig känna till så är det kanske tio personer i Västervik som arbetar aktivt med att lägga ut skatter, berättar Johannes.

För att kunna delta i skattjakten börjar man med att ta fram hemsidan geocaching.com. Då får man upp en världsomspännande karta. Genom att leta upp närområde där man befinner sig, får man se hur mycket som finns i gömda skatter i det området.
- Genom att koppla in GPS till datorn på tilltänkta område så publiceras noggranna platsangivelser till skattgömman, till skatter som i regel är små saker följer ledtrådar. Sedan är det bara att ge sig i väg uti vacker natur till en spännande upplevelse och leta efter geocachen som skatten kallas.
GPS ger utslag vid närmandet av skatten som är väl gömd och nästan alltid i en plåtburk.
- Skatten kan vara allt från en enkel nyckelring eller någon fin sten eller annat fynd från naturen men också leksaker till barnens förtjusning. Erik och Elsa delar vårt intresse att gå på skattjakt. Man tar föremålet från cachen och lämnar ett nytt i utbyte, berättar Lotta.
- Loggboken som finns i gömman är viktig att skriva in att man funnit skatten och när man fann den. Det finns möjligheter att utvidga cachen till en så kallad multicache, där man måste besöka flera olika gömställen på vägen till slutmålet, berättar Johannes.

Hittills har familjen Lööf mestadels promenerat eller cyklat i närområdet till skattjakter. I sommar har de vidgat vyerna och rest till olika platser, bland annat på Gotland och funnit skatter.
Det var för sex år sedan Lotta och Johannes flyttade från Vaxholm till Västervik. De var väl bekanta med Västervik som sjöstad då de seglat hit ett antal gånger. Lotta läser på Futurum till sjuksköterska och är klar med sin examen om ett år. Johannes är folkbildare på Vimmerby Folkhögskola.
- Vi är väldigt nöjda med vår flytt till Västervik, säger Lotta och Johannes.

Geocaching
Geocaching är en modern och världsomspännande variant av skattjakt utomhus, där man dock inte har någon karta. Utövaren söker med hjälp av en GPS-mottagare efter skatter (så kallade cache), vars koordinater är utlagda på internet. En cache består av en behållare, som helst ska vara gömd på ett sådant sätt att en geocachare kan hitta den, medan en person som inte letar inte ska råka snubbla över den. En cache kan vara av väldigt varierande storlek och vara gömd såväl mitt inne i storstäder som ute i naturen. När man väl hittat cachen gäller det bara att följa ett par stående regler. Skriva något i loggboken, lägga i något om man tar något, samt se till att lämna allt exakt som när man hittade det. Vill du veta mer? Kolla in www.geocahing.se eller www.geocaching.com Källa: Wikipedia
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om