Skeppsvarv med flytdocka kräver mängder av tillstånd

I går berättade VT att Tomas "Dala" Dahlqvists vill förtöja en större flytdocka mot insidan av Lucerna och starta ett nytt skeppsvarv i Västervik. Dahlqvist efterlyste ett positivt svar från kommunen innan de första höststormarna är här.
Att starta ett nytt varv tar dock betydligt längre tid än så.

Kan ta tid. Före första höststormen lär det definitivt inte bli något nytt skeppsvarv här, invid den gamla oljekajen på insidan av Lucerna i Västervik. Det tar flera år att skaffa alla tillstånd och lov som krävs för att starta varvsverksamhet här. Foto: Ellen Kindstrand

Kan ta tid. Före första höststormen lär det definitivt inte bli något nytt skeppsvarv här, invid den gamla oljekajen på insidan av Lucerna i Västervik. Det tar flera år att skaffa alla tillstånd och lov som krävs för att starta varvsverksamhet här. Foto: Ellen Kindstrand

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-08-15 00:25
- Så snabbt går det inte. Det kan ta flera år innan alla tillstånden är klara, varnar kommunens miljöskyddsinspektör Pia Sjöholm.
Många tycker säkert det vore positivt om Västervik, precis som i forna tider, kunde få ett eget skeppsvarv. Med en stor flytdocka där fartyg upp till 2 000 ton kan lyftas och torrsättas för underhåll, ombyggnad och reparationer.

- Ett flertal tillstånd och andra prövningar måste dock till innan ett varv startas. Till att börja med strider en sådan verksamhet mot gällande detaljplan för Lucerna, säger Pia Sjöholm.

- Om kommunen bedömer Dahlqvists förslag lämpligt måste därför allra först en detaljplanändring göras. Detta är en grundförutsättning för att därefter kunna få andra tillstånd och lov som sedan krävs.

Enligt Pia Sjöholm är varvsverksamhet dessutom tillståndpliktigt enligt miljöbalken:
- Enligt miljöbalken krävs tillstånd för "plattform för verkstad på vattnet, när fråga är om förläggning nära kusten för montering, utrustning, ombyggnad, reparation, underhåll eller liknande åtgärd".
Förutom ett vanligt bygglov måste det slutligen till även en så kallad prövning om tillstånd för vattenverksamhet.

- Förmodligen föreligger anmälningspliktigt till Länsstyrelsen, men det kan också krävas tillstånd från överinstansen miljödomstolen.
Pia Sjöholm berättar att bara att tillståndet enligt miljöbalken brukar ta runt ett år. _Även en ändring av planen tar tid. Intillboende och andra berörda ska få chansen att yttra sig och det kan även efter beslut om planändring komma in överklaganden.

Tomas "Dala" Dahlqvist kommer dock troligtvis att få någon form av svar redan i slutet av augusti.
- Vi har ett möte i kommunens så kallade plangrupp den 21 augusti. Då kommer det här ärendet upp till en första behandling. Sedan får vi se hur de vidare turerna i ärendet blir, säger kommunens fastighetschef Gunnar Bergwall till VT.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om