Skidåkning med vindens hjälp

Det finns normalt två sätt att få fart påett par skidor: antingen åker man utför eller så stakar man sig fram. Norrmannen Einar Romestrand använder ett tredje, ovanligare sätt: han tar vindarna till hjälp.

Hjälmen är ett måste.

Hjälmen är ett måste.

Foto: Anders Steiner

Västervik2011-02-19 00:00

Nygammal sportDet är en kristallklar lördagförmiddag. Över Gamlebyvikens is ligger ett decimetertjockt snötäcke. Termometern visar på minus 6,5 grader. Det blåser en kall vind över isen.

För Einar Romestrand hade det gärna fått blåsa lite mer.

- Jag hade velat har ytterligare några sekundmeter, och lite mindre byig vind. Sju till nio sekundmeter är lagom. Då hade det här varit en perfekt dag.

Han ägnar sig åt sporten kite skiing - nya sporter brukar ju få nöja sig med engelska namn. Ska man översätta så blir det drakskidning. Det vill säga Einar låter sig dras med hjälp av ett tio kvadratmeter stort segel fäst i en 40 meter lång uppsättning linor.

Under gynnsamma omständigheter kommer han upp i hastigheter på 70-80 kilometer i timmen. Styr gör man med två handtag som draklinorna är fästa i. Man åker genom att kryssa sig fram med vindarnas hjälp.

Det gäller att ha kontroll över linrona så att de inte trasslar in sig.

Sporten fick Einar Romestrand upp ögonen för under åren som skiduthyrare i Geilo, en av Norges största skidorter. Byn ligger vid foten av Hardangervidda mellan Oslo och Bergen, och är ett Mecka för den som vill åka skidor med kite.

Där handlar det inte som i Västervik att åka på en stor is. Istället utnyttjas de stora vidderna i fjällen.

- Vi brukade använda kiten så att vi drogs uppför berget av vindarna. När man kom upp så packade man ner kiten och åkte på vanligt sätt, berättar han.

Där var säsongen betydligt längre. I juni var snön kvar och de kunde ge sig ut på skidexpeditioner i shorts.

I Västervik är det de frusna havsvikarna som är bäst att åka på. Visst finns det stora fält på land, men man får hela tiden se upp så att man inte kommer för nära ledningar och skog.

För den som jagar adrenalinkickar finns en annan variant av sporten. Man åker nerför också, och väljer riktigt branta nerfarter. Då blir sporten en blandning av utförsåkning och segelflyg.

- Men det är inget för mig, säger Einar Romestrand.

Vad krävs för utrustning?
- Egentligen går det bra med vanliga slalomskidor, men jag använder en bredare sort som går bättre när det är lössnö.

Pjäxorna och bindningarna han använder är gjorda för ski mountaineering - en sport där man skidar/klättar uppför berget och sedan skidar utför. Bindningen är gjord så att man kan frikoppla hälen och får mer rörelsefrihet om man skulle behöva gå framåt.

När man åker skidor med kite kan det vara en fördel om olyckan skulle vara framme, och vindarna plötsligt mojnar. Då är det bara att pulsa tillbaka på skidorna.

En annan trendsport är kitesurfing på sommaren. Kan man använda samma drake?
- Den här kiten går inte att använda i vattnet. Det skulle sjunka, säger Einar Romestrand.

Däremot skulle det omvända vara tänkbart. En kitesurfingdrake

En annan sida är säkerheten. Hjälm är självskriven. Om man faller så är händerna upptagna med handtagen till draken. Det finns inga möjligheter att ta emot vid fallet.

En ryggplatta är också ett måste.

- Man kan få oväntade uppåtkast av vindarna. Vill det sig illa så landar man på ryggen. Jag har gjort det en gång. Man låg på marken, och ville bara kräkas, säger Einar, som är glad att han hade ryggplattan på.

Fotnot: I artikeln använder vi både engelska ordet "kite" och svenska ordet "drake". Anledningen är att engelska termer används flitigt i sporten, samtidigt som ordet "kite" kort och gott betyder "drake".

Trendsport med anor

Både kiteskiing, eller som det också ibland kallas "snowkite", och dess sommarkusin, kitesurfing, är trendsporter på frammarsch. Att använda segel för att ta sig fram med skidor är dock inget nytt. Redan norrmannen Roald Amundsen ska ha gjort det på en sträcka vid sin expedition till sydpolen 1911-1912.

Den som vill se nutida skidande med drake kan botanisera på itnernet. Där finns gott om filmer.

En film med extrem utförsåkning finns till exempel på den här länken:

http://thenextweb.com/shareables/2011/01/17/video-kite-skiing-feels-like-skydiving-down-a-mountain/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om