Skilda världar i skoldebatt

Att tolka statistik är en konst. Moderaternas Roger Psajd och Socialisternas Johannes Regell tolkade till exempel Skolverkets statistik helt olika i debatten på måndagens kommunfullmäktige.

Johannes Regell hävdar att en rad pilar pekar åt fel håll för skolan i Västerviks kommun.Foto: Ola Axman

Johannes Regell hävdar att en rad pilar pekar åt fel håll för skolan i Västerviks kommun.Foto: Ola Axman

Foto: Ola Axman

Västervik2012-03-27 00:00

Andelen elever som inte har gymnasial behörighet efter grundskolan mellan 2006 och 2010 har ökat från 10 procent till 18,5 procent.

Västervik har en av landets lägsta söknivåer från teoretiska program på gymnasiet vidare till högre utbildning.

Det var två påståenden som fördes fram i Socialisternas interpellation till barn- och utbildningsnämndens avgående ordförande Roger Psajd.

I båda fallen svarade Psajd med att hävda att påståendena var falska. När det gäller gymnasiebehörighet kan den pendla från år till år, men någon trend åt vare sig det ena eller det andra hållet går inte att spåra i Skolverkets statistik enligt Psajd:

- Det ligger ganska konstant, svarade Psajd.

När det gällde andelen ungdomar som gick vidare till högskolestudier hävdade Psajd att Västervik tvärtom ligger bra till.

Påståendena fick Regell att se rött.

- Inte på en enda av de fyra frågor som jag ställde fick jag ett enda vettigt svar. Du smiter från ditt ansvar, dundrade han, och gav Psajd en gliring för beslutet att avgå som nämndordförande.

Psajd å sin sida anklagade Regell för att svartmåla situationen i skolan.

- Jag hoppas att lärare och andra anställda som jobbar stenhårt i skolan hör hur du beskriver deras verksamhet!

En annan fråga där de drabbade samman handlade om hur många som kommer att vtingas gå på grund av besparingar, eller nedskärningar som Regell anser att det ska kallas. Betinget ligger på 33 miljoner kronor. Psajd upplyste att en heltidstjänst motsvarar 450 000 kronor. Långt ifrån allt kommer inte att sparas på personal, däremot sade han att i det här läget var det för tidigt att säga hur proportionerna såg ut.

- Jag har frågat på förvaltningen hur många som de tror verkligen kommer att förlora jobbet. De svarar en handfull.

Regell å sin sida ansåg inte alls att han svartmålade skolan. Han läste upp ett parti ur skollagen, och sade:

- De lärare och skolpersonal jag pratat med säger att man redan i dag har svårt att leva upp till de krav som lagen ställer.

Den som själv vill skapa sig en bild av hur läget är i skolan i Västervik kan gå till den hemsida som både Psajd och Regell hämtat statistik från: www.skolverket.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om