"Skillnaderna blev inte så stora"
Under den gångna mandatperioden har socialdemokraterna i Västerviks kommun varit förvånansvärt lugna. En förklaring enligt arbetarekommunens ordförande Gunnar Jansson är att politiken inte blev så borgerlig som man kunde väntat.
Skillnaderna blev inte så stora. Arbetarekommunens ordförande Gunnar Jansson tycker inte att inslagen av borgerlig politik blivit så starka i Västervik trots att de fyra borgerliga partierna funnits med vid makten.Foto: Anders Liljegren
Foto: Fotograf saknas!
Förklaringarna är flera.
Den första är Electrolux. Socialdemokraterna sade i samband med nedläggningen att man inte ville försöka plocka politiska poäng på nedläggningen.
För Västerviks kommun har det varit viktigt i lobbyarbetet mot regeringen och statliga myndigheter att visa en enig front.
Den bilden bekräftas av arbetarekommunens ordförande Gunnar Jansson.
- Det finns en enighet mellan oss och de styrande partierna i de frågor som vi driver mot regeringen. Vi tycker ju alla att det är viktigt med bättre infrastruktur och att Västervik snabbt får statliga ersättningsjobb.
Den andra förklaringen till att motsättningarna inte märkts är att förändringarna i politiken inte blivit så stora.
- Vi har faktiskt varit förvånade. Visserligen får man inte säga att kommunen har en borgerlig ledning, men det sitter trots allt fyra borgerliga partier i koalitionen. Inte minst moderaterna talade i valrörelsen om vilka höga skatter vi har i kommunen, de höga avgifterna och behovet av privatiseringar, säger Gunnar Jansson.
Skatten har inte sänkts, och det har inte de kommunala avgifterna heller. Gunnar Jansson ger moderaterna en känga.
- De talade om fri parkering i en valrörelse. Under mandatperioden har p-avgifterna höjts och fler parkeringsplatser blivit avgiftsbelagda.
Det finns flera förklaringar till att politiken inte förändrats mer enligt Jansson.
- Det är fem partier som ska komma överens, och det måste man säga att det har de klarat av bra, men man hör enskilda moderater som klagar på att inte mer händer.
- Sedan spelar det in att det är en socialdemokratisk regering på riksplanet. Med en borgerlig regering där hade nog politiken blivit en annan på det kommunala planet.
I dag har Västerviks kommun en förhållandevis god ekonomi. Det beror delvis på ett sparpaket på cirka 30 miljoner kronor, som genomfördes i början av mandatperioden, men det beror i minst lika hög grad, enligt Gunnar Jansson, på att bidragen från staten höjts.
- Det hade de inte gjort med en borgerlig regering. Då hade kommunen varit i ett kärvare läge.
Var det rätt att genomföra sparpaketet i början av mandatperioden?
- Ja. Vi socialdemokrater föreslog besparingar på ungefär lika mycket. Däremot gjorde vi annorlunda prioriteringar.
Det inslag som debatterats mest var avgifterna på gymnasiematen. Gunnar Jansson är skolpolitiker och han hävdar fortfarande att det var fel att införa avgifterna. Det kan noteras att de utvärderingar av avgiften som gjorts tolkas olika av de politiska lägren.
- Jag tycker att utvärderingarna visar att avgifterna drabbat en grupp svaga elever, säger Gunnar Jansson.
På ytterligare en punkt var blocken oense i början av mandatperioden - en fråga som knappast kan kallas ideologisk.
- Vi hade olika åsikt om befolkningsutvecklingen. Majoriteten räknade med att kommunen skulle tappa 400 personer om året. Vi var inte lika pessimistiska.
Frågan är av stor betydelse för kommunens ekonomi. Varje förlorad invånare betyder mindre i bidrag. Därför gäller det att kunna förutspå med så stor precision som möjligt för att kunna göra en bra budget.
Socialdemokraterna fick rätt. I just den här frågan är nog majoriteten glad att det blev så.
Val 2006
VT går i dag vidare med granskningen av koalitionens arbete under mandatperioden. I dag får oppositionen ge sin syn. <BR>Tidigare artiklar publicerades den 23/1.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!