Skogsinventering från ovan sparar tid

Förra året vid den här tiden gav sig 25 skogskonsulenter i länet ut i skogarna för att inventera återväxten på kalhyggen. Nu görs arbetet på två dagar med en helikopter.

Det går betydligt snabbare för Lennart Weidinger och Calle Nelson att förflytta sig mellan kalhyggena med helikopter än med bil.

Det går betydligt snabbare för Lennart Weidinger och Calle Nelson att förflytta sig mellan kalhyggena med helikopter än med bil.

Foto: Ola Axman

Västervik2011-05-05 00:00

Det är kallt och regnigt, på onsdagsmorgonen har det till och med snöat lite. Vädret bekommer inte skogskonsulenten Lennart Weidinger från Skogsstyrelsen och piloten Calle Nelson från företaget Copterflyg.
– Med lite snö ser man faktiskt plantorna lite tydligare, säger Nelson.
Vi tar plats i helikoptern. Piloten pekar ut ett av dagens kalhyggen som ska besökas på en GPS-skärm. Det ligger nära Mommehåls flygplats utanför Västervik, och får bli ett bra demonstrationsobjekt. Vi lyfter och flyger fram över trädtopparna, snart glesnar skogen – vi är framme.
När helikoptern närmar sig använder Lennart Weidinger en handdator där det finns en mer detaljerad karta över själva kalhygget. Det är nödvändigt. Kalhyggena ligger ofta nära varandra, och det gäller att veta att man verkligen varit på rätt plats.

Punkterna som besöks är platser som avverkades för tre år sedan. Enligt lagen ska marken vara beredd, och återplanterad inom tre år. Den här veckan besöks samtliga ”treårshyggen” i Skogsstyrelsens sydöstra distrikt: Kalmar, Kronoberg, Östergötland, Blekinge och Skåne. Än så länge är det bara i Kalmar län som man använder helikopter för inventeringen.

Redan från hög höjd konstaterar piloten att skogsägaren gjort sitt jobb. Långa harvfåror skvallrar om att markägaren har berett marken så att jordmånen för den nya generationen träd ska vara bra. Istället för att plantera ny skog så har man valt att satsa på naturlig föryngring. Ett antal tallar som ska fröa av sig har sparats vid slutavverkningen.
Bara för att visa vad helikoptern klarar av går han ner mot marken så att vi till slut, hovrar bara några meter över marken.
– Man ser plantor överallt. Här är inga problem, säger han.

Innan Calle Nelson blev pilot jobbade han tio år i sin pappas skogsentreprenadföretag. Därifrån har han kunskaper som kommer väl till pass nu.
Totalt ska 150 kalhyggen i den norra halvan av Kalmar län hinnas med under dagen. Varje besökspunkt tar ungefär två-tre minuter. Under torsdagen är det södra länsdelens tur. Då ska man hinna med ytterligare 150 kalhyggen.

– Tidigare åkte vi ut med bil och gick på varje kalhygge. Man hann kanske med fem, sex kalhyggen på en dag, säger Lennart Weidinger.
Blir det verkligen lika bra när det går så snabbt?
– Det blir tillräckligt bra. Har de gjort sitt jobb och berett marken ser man det från hög höjd. Är vi osäkra kan vi gå ner och hoppa ur helikoptern. Det har vi faktiskt gjort i dag.
För myndigheten sparar helikoptern resurser. Det är bara en konsulent i taget som behöver vara ute, de övriga kan utföra annat jobb under tiden.

Idén till att bedriva inventering från ovan kom från Anna Hamilton, som är ny chef för Kalmar läns distrikt. Hon har tidigare jobbat i Dalarna där man bedriver inventering med helikopter.
– Vi ligger faktiskt före de andra distrikten i regionen. Vad jag vet är det här premiären för helikopterinventering i Götaland, säger Lennart Weidinger.
Upptäcker ni många fuskare?
Hittills under onsdagen har man hunnit besöka 30 hyggen. Av dem kommer två inte att få godkänt.
– De flesta sköter sig. När man avverkar så skördar man det som en tidigare generation planterat. Det sitter väldigt djupt i de flesta skogsägare att man vill lämna över skogen i lika bra skick, gärna bättre, till nästa generation, säger Lennart Weidinger.

Det håller de utkik efter

När en skogsägare gör slutavverkning i ett område måste han göra en hyggesanmälan hos Skogsstyrelsen.

Enligt Skogsvårdslagen måste åtgärder ha vidtagits för en återväxt inom tre år.

Marken ska beredas. Det kan liknas vid harvning i vanligt jordbruk. Syftet är att få mineralrik jord i dagen där plantor och frön snabbt kan få livskraft. De exakta åtgärderna varierar med marktypen. Torra marker kräver andra åtgärder än fuktiga. Gemensamt är dock att konkurrerande växtlighet avlägsnas.

Vid inventeringen ska det synas att man antingen planterat eller sått. En tredje metod är naturlig föryngring. Det är en metod som kräver lite längre tid. Då har markägaren fem år på sig att visa att föryngringen tagit fart.

Alla skogsägare kommer att få ett besked efter inspektionen om deras återväxt har godkänts eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om