Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen
Skogsstyrelsen vill halvera stammarna av älg och rådjur i Sverige. Ett utredningsresultat som snabbt ifrågasätts.- I Kalmar län måste snart älgstammen öka, säger länsjaktvårdskonsulent Bengt Andersson. Den har inte varit så liten sedan i mitten av 1960-talet.
Obekymrad. Älgen travar lugnt på i den skog där den finner sin föda. Lyckligt omedveten om vilka debatter som förs bland människorna.Foto: SVEN-OLOF AHLGREN/Scanpix
Foto:
På minussidan står viltolyckorna och betesskador på ungskogen. På plussidan rekreationsvärdet från jakt och värdet på viltköttet.
"Notan" stannar i båda fallen på cirka två miljarder kronor.
En halvering av klövviltstammen skulle med samma beräkningsmodell kunna ge en samhällsekonomisk vinst på 500 miljoner, anser Skogsstyrelsen
- Det går att räkna på många sätt, säger Bengt Andersson. Som exempel så har trafiken ökat kraftigt samtidigt som vår älgstam minskat. I jämförelse med varandra så måste viltolyckorna procentuellt ha minskat.
I Sverige finns i dag cirka
250 000 älgar och cirka 700 000 rådjur. Årligen skjuts runt
100 000 älgar och 200 000 rådjur.
- Sedan början av 1980-talet har det skett en ständig stagnation av stammarna, säger Bengt Andersson.
Enligt Skogsstyrelsen så har trots minskade klövviltstammar skogsskadorna fördubblats sedan 1995, beroende på att arealen ungskog har minskat jämfört med tidigare. Fortsätter utvecklingen som nu så kommer skadorna i skogen att växa drastiskt.
- I Kalmar län är inte markägarna speciellt oroliga, säger Bengt Andersson. De vill ha viltet kvar och på flera områden så har det inte jagats alls i höst. På andra ställen har man bara skjutit kalv.
- Vi har en stark skog i Kalmar län och skulle kunna ha betydligt större klövviltstammar.
Även rådjursstammen har minskat.
- Här sköter naturen på sitt sätt balansen. För tio år sedan härjade skabben men rävstammen har återhämtat sig och ett vanligt byte för en räv är ett rådjurskid.
Storleken på älgstammen är ett ständigt återkommande debattämne. Intressena är många. För ett antal år sedan var det Vägverket som absolut ville ha ner stammen med tanke på olyckorna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!