Budgeten för 2025 beslutas av kommunfullmäktige först den 17 juni.
Men barn- och utbildningsförvaltningen är redan nu inställd på att tuffa år väntar. Till nästa möte med barn- och utbildningsnämnden har två förslag att minska kostnaderna lagts fram.
Hittills har förvaltningen haft tre verksamhetschefer: En förskolechef, en grundskolechef och en chef för gymnasiet och vuxenutbildningen. Nu föreslås de två sistnämnda tjänsterna slås samman till en skolchef. I praktiken är det ingen stor förändring mot i dag. När grundskolechefen Eva Myhrén lämnade i höstas fick gymnasie- och vuxenutbildningschefen Jörgen Jonsson tillfälligt ansvaret även för grundskolan.
Betyder det att han är självskriven för jobbet som skolchef?
– Så fort vi har ett beslut från nämnden om vi ska gå den här vägen, eller inte, så kommer vi att inleda de fackliga informationer och förhandlingar som behövs för att bestämma vilken person det blir. Det kan vi inte göra innan, svarar förvaltningschef Magnus Bengtsson.
Den nya chefen föreslås få uppbackning av en nyinrättad halvtidstjänst som utvecklingsledare.
Den andra förändringen handlar om den del av skolskjutsarna som bedrivs av KLT. Där går det en tur till skolan på morgonen, och tre turer på eftermiddagen. Där föreslås den tidigaste turen dras in.
Det betyder att skolbarn som slutar tidigt, framförallt de yngsta, får vänta längre innan de kan åka hem. I underlaget till beslut skriver förvaltningschefen Magnus Bengtsson att väldigt många av barnen ändå har skolbarnomsorg efter skoldagens slut. I praktiken blir det ingen förändring för dem.
– För elever som inte har skolbarnomsorg i dag kommer vi att erbjuda det fram tills dess att bussen går, säger Magnus Bengtsson.
Förändringen av ledningsorganisationen väntas spara runt en halv miljon kronor medan nerdragningen i skolskjutsarna väntas ge runt två miljoner kronor.
Häromdagen berättade vi att majoriteten vill satsa 30 miljoner kronor på skola och barnomsorg. Att barn- och utbildningsförvaltningen ändå är inriktad på att spara beror på att de 30 miljonerna till stor del är öronmärkta för satsningar som pekats ut av politikerna, samtidigt behöver förvaltningen hantera en omställning när intäkterna minskar för att barnkullarna blir mindre.
– För att besparingarna ska ge effekt vill vi vara tidigt ute, säger förvaltningschef Magnus Bengtsson.
Barn och utbildningsnämnden tar ställning till förslagen vid ett möte den 10 juni.