"Skolbarnen får inte samma förutsättningar"

Ska bostadsorten avgöra om skolelever ska kunna gör en skolresa till ett museum? Det är i vart fall så det fungerar i praktiken enligt Moderaterna i Kalmar län.

Malin Sjölander, Carl Dahlin, Andreas Billtorp och Elin Sjölander Landerdahl besökte psykiatrimuseet i Västervik på tisdagen.

Malin Sjölander, Carl Dahlin, Andreas Billtorp och Elin Sjölander Landerdahl besökte psykiatrimuseet i Västervik på tisdagen.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2024-08-20 20:00

– På pappret ser det bra ut det med fria kulturresor för skolor, men i praktiken fungerar det inte för många skolor.

Regionrådet Carl Dahlin tycker att regionen behöver se över hur kulturen i länet ska bli mer tillgängligt för ungdomar. På tisdagen besökte han och tre av partikamrater psykiatriska museet i Västervik. Ett möjligt spännande besöksmål för skolklasser.

Problemet med dagens kulturresor är att de bygger på att skolklasserna kan resa med den linjelagda trafiken. Det fungerar bra på orter nära de stora städerna i länet och med bra tidtabeller:

– En kommunen som ligger långt fram när det gäller kulturresor är Nybro, men där kan en klass gå ner till stationen och ta Öresundståget. En kvart senare är de framme vid Kalmar station. När de går ut därifrån så har de konstmuseet och slottet framför sig, och länsmuseet bakom sig. Kommer du istället från orter som Ankarsrum eller Loftahammar så blir det svårare, säger Carl Dahlin.

De moderata politikerna menar att det skapar en ojämlikhet där skolbarn som bor nära de stora kulturinstitutionerna i länet får helt andra möjligheter till kulturupplevelser än barn på landsbygden.

Moderaterna har lagt fram ett paket med åtgärder för att göra det enklare för skolorna att kunna ta med sina elever på kulturevenemang. Det handlar om allt ifrån att man på landsbygden ska kunna använda sig av anropsstyrd närtrafik för att göra resorna till att antalet kulturresemål ska bli fler. Till exempel att skolbio ska kunna ingå som en godkänd kulturresa eller att man ska kunna resa över länsgränsen till Östergötland.

Det låter ju bra, men varifrån ska pengarna komma? Varken KLT, länets museer eller skolorna är ju kända för att ha gott om pengar. 

Carl Dahlin säger att mycket bygger på att utnyttja resurser som redan finns på ett bättre sätt, men också att frigöra resurser genom effektiviseringar i kulturinstitutionerna.

– Vi har inga nya pengar att stoppa i systemet så som regionens ekonomi ser ut, säger partikamraten Malin Sjölander, hon lägger till att hon vill se en debatt om hur länets museer och kulturinstitutioner skulle kunna stärka sina inkomster genom samarbeten och donationer från företag och privatpersoner.

– Men det är ideologiskt känslig fråga. Vi har redan haft några "blodiga" debatter om det i regionen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!