Skolchefen: Personalen övar på inrymning – inte eleverna

Under onsdagsmorgonen hör flera läsare av sig med oro och frågor om säkerheten på kommunens skolor, med anledning av vad som hänt i Örebro.
Skolchef Magnus Bengtsson förklarar att personalen regelbundet övar på hur man ska agera.
Däremot inte eleverna.

På Västerviks gymnasium går det att som utomstående gå in genom huvudentrén. Något som Magnus Bengtsson förklarar beror på att man vill att skolan ska vara en inbjudande plats.

På Västerviks gymnasium går det att som utomstående gå in genom huvudentrén. Något som Magnus Bengtsson förklarar beror på att man vill att skolan ska vara en inbjudande plats.

Foto: Anna Erlandsson

Västervik2025-02-05 11:22

Nyheten i korthet

  • Efter våldsdådet i Örebro uttrycker föräldrar oro för säkerheten på skolor i Västerviks kommun.
  • Barn- och utbildningschefen Magnus Bengtsson förklarar att det sedan 2022 finns en vägledning för hur personal ska agera vid pågående dödligt våld.
  • Kommunen kommer nu att se över sina rutiner och överväga om det är nödvändigt att öva med eleverna och ändra på den fysiska säkerheten i skolorna.

– Jag vill inleda med att säga att det här (våldsdådet i Örebro, reds. anm.) är en ofattbar och fruktansvärd händelse. Mina tankar går till anhöriga och drabbade. Det är svårt att ta in, att en skola som ska vara en trygg plats, kan drabbas på det här sättet, säger Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef i Västerviks kommun.

Sedan 2022 finns en vägledning för situationer med pågående dödligt våld. Den beskriver hur man som personal ska agera om det uppstår en sådan situation. 

– Strategin är framtagen för att skapa mental förberedelse och vi utbildar regelbundet personal på flera nivåer, både i skolor och på förvaltningsnivå.

undefined
Magnus Bengtsson är barn- och utbildnigschef i kommunen. Han berättar att säkerheten och beredskapen på kommunens skolor kommer att ses över med anledning av vad som hänt i Örebro.

Hur ska man agera?

– Initialt ska man överväga möjligheten att fly ut ur byggnaden, i andra hand gömma sig. Det tar också upp betydelsen av att larma och hur man ska agera när polis anländer. Sen ser det olika ut beroende på vilken skola och verksamhet det är, hur man utifrån vägledningen agerar.

Övas det på det här?

– Det görs olika på olika skolor, men någon form av övning eller utbildning med medarbetare sker, men inte med elever. Vi kommer nu självklart efter den här oerhört tragiska händelsen se över om vi behöver tänka annorlunda och öva på ett annat sätt och ha annorlunda rutiner. 

Hur skulle nya rutiner kunna se ut? Kommer man öva med eleverna?

– Det är för tidigt att säga hur man skulle kunna göra, men det behöver vi givetvis se över. 

Generellt sett menar han att skolor i Sverige inte har gjort det, även om han känner till att det finns undantag.

Hur kommer det sig att man inte tidigare har övat med eleverna? Man tränar till exempel utrymning vid brand.

– Det har varit ett vedertaget arbetssätt i Sverige att bara öva med personalen, men nu kommer vi se över det.

Vad finns det för varningssystem på skolorna? Hur ser den fysiska säkerheten ut? 

– Det finns olika sätt i olika verksamheter och byggnader. På gymnasiet finns ett speciellt högtalarsystem som går att använda till det ändamålet, och på en annan skola håller vi på att testa ett nytt digitalt system för att förmedla information.

Flera läsare lyfter frågan om gymnasiets ingångar, och valet att huvudingången hålls öppen. Säkerheten på just gymnasiet har också aktualiserats av minst två våldshändelser de senaste åren, där en knivattack våren 2021 sticker ut, som alltså skedde innan man tagit fram vägledningen för hur man ska agera.

Då kallades polisen till gymnasiet för en misstänkt "pågående dödligt våld-situation". När de anländer dirigeras de av elever och lärare till platsen, och med dragna vapen i händerna finner de den knivbeväpnade eleven i färd med att slå sig in i rummet där en annan elev tar skydd. På platsen finns ytterligare minst tio personer.

Ytterligare en händelse skedde för drygt ett år sedan, när två maskerade tonåringar klev in på gymnasiet på jakt efter en kille de låg i konflikt med. Det var två personer som inte gick på skolan.

undefined
På Västerviks gymnasium går det att som utomstående gå in genom huvudentrén. Något som Magnus Bengtsson förklarar beror på att man vill att skolan ska vara en inbjudande plats.

Magnus Bengtsson försvarar valet att ha öppet till gymnasiet, och även andra skolor.

– Skolor i Sverige är generellt öppna platser där vi vill att det ska kännas inbjudande och gå att ta emot vårdnadshavare och besökare på ett bra sätt. I de flesta fall är det öppet så att man kan gå in, så att vårdnadshavare kan hämta och lämna sina barn bland annat. 

– Vi har uppsikt i största möjliga mån. Sådana här fruktansvärda händelser för ju med sig ett annat tänk, med det får bli en senare fråga.

En läsare som hör av sig ifrågasätter valet man gjort att på gymnasiet ha dörrar med fönster i, och stora glaspartier in till rum.

– Den här typen av händelser lyfter frågor, vi får tänka på ett annat sätt än vi är vana. Vi har utifrån vardagsarbetet och av trygghetsskäl valt att ha glaspartier som ger möjlighet att ha överblick i lokalerna. Vid den här typen av händelser är det ju mindre lyckosamt.

Hur kommer ni göra med det framöver?

– Det är för tidigt att säga hur vi kommer att tänka, men det handlar just nu om att möta oro och skapa trygghet i stunden. Det är det centrala nu. I alla grupper och klasser finns vi idag för att bemöta oro och svara på frågor utan att spekulera och späda på rykten eller felaktig information. 

– Vi jobbar på olika sätt i olika åldersgrupper, och elevhälsan finns att tillgå. Resten får vi ta vid ett senare tillfälle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!