Skoldatateket i Gamleby pionjär som hjälper andra

Datorn kan vara ett utmärkt redskap för elever med koncentrationssvårigheter eller dyslexi, exempelvis. Sedan fem år tillbaka finns Skoldatateket i Gamleby som resurs för hela kommunen. Nu är också Gamleby "moderdatatek" för hela södra Sverige.

Personalen. På Skoldatateket i Gamleby, som är en resurs för hela kommunen och i viss mån hela Kalmar län, arbetar från vänster: Barbro Drufva, Anna-Clara Hansson, Lotta Skiöld och Ann-Britt Fernandi. FOTO: HANS BRANDIN

Personalen. På Skoldatateket i Gamleby, som är en resurs för hela kommunen och i viss mån hela Kalmar län, arbetar från vänster: Barbro Drufva, Anna-Clara Hansson, Lotta Skiöld och Ann-Britt Fernandi. FOTO: HANS BRANDIN

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-11-13 00:25
- Vi startade år 2002 och första året hade vi kanske inte så många elever hos oss, berättar Anna-Clara Hansson. Då handlade mycket om att sätta sig in i ollika program och teknisk apparatur. Det var mycket grundläggande arbete. Men de senaste fyra har har vi haft mellan 40 och 50 elever per år som fått stöd av olika tekniska hjälpmedel.

- Ett område där datorn fungerar väldigt väl är rättstavning. Det finns program som hjälper eleverna att hitta rätt, inte bara på det viset som rättstavningsprogrammet i Word utan på ett mer inträngande sätt. Vi har också program som hjälper svenskar att stava rätt på engelska, det är väldigt bra för elever med stora dyslektiska svårigheter.
- Vi kan arbeta på den nivå eleven befinner sig intellektuellt, men där den inte har läs- och skrivfärdigheten att klara sig. Det kan vi klara med olika dataprogram som hjälper eleven. För många är datorn ett utmärkt redskap för att kunna koncentrera sig.

- En annan mycket viktig möjlighet vi kan bjuda på för elever med läs- och skriv, eller koncentrationssvårigheter är att scanna in en text i datorn och omvandla den till tal med hjälp av syntetisk röst. Det aktuella stycket kan sedan föras över på en mp3-spelare och eleven kan lyssna till texten när som helst i lugn och ro. En otroligt stor hjälp för många.

Elever från hela Västerviks kommun, ja från hela Kalmar län, kommer till Skoldatateket i Gamleby för att prova ut lämpliga dataprogram. Sedan gör Skoldatateket i ordning en lånedator där dessa program finns installerade, den datorn får eleven låna i maximalt tre veckor. Efter den tiden så får den aktuella skolan skaffa de hjälpmedel som varit till nytta för eleven. Också lärare får hjälp och stöd för att använda datorn i undervisningen.

Västerviks kommun har tillsammans med Boden, Uppsala, Södertälje, Norrköping och Göteborg deltagit i projektet "Uppbyggnade av Skoldatatek i Sverige.
Syftet var att inspirera skolpersonal att använda IT i undervisningen av elever i behov av särskilt stöd med fokus på ADHD-problematik och läs- och skrivsvårigheter eller dyslexi.

Västerviks Skoldatatek är nu "moderkoldatatek" till kommuner i södra Sverige som vill bygga liknande verksamhet. Under sina vingars beskydd har de nu runt 15 kommuner, från Skåne i söder till Västergötland i väster. Idag finns ett 80-tal skoldatatek runt om i Sverige.
På Skoldatateket i Gamleby arbetar Ann-Britt Fernandi, Anna-Clara Hansson, Lotta Skiöld och Barbro Drufva.
- Vi har ingen statistik över projektets framgångar, än är lite för kort tid för att kunna få något säkert utfall, säger Anna-Clara Hansson. Men folk från specialpedagogiska institutet är intresserade av att få till stånd en sådan utvärdering.

Projektet "Uppbyggnad av Skoldatatek i Sverige" har tilldelats Arvsfondens pris för årets Guldkorn 2007. Bland över 2000 projekt valdes tre projekt ut som fick ta emot 50 000 kronor som ska användas till att sprida information om verksamheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om