Det kommer att bli trångt på Åbyskolan om man ska ta emot eleverna från Överums högstadium redan från och med nästa läsår.
Det framkommer av en konsekvensbeskrivning som Magnus Bengtsson, rektor, och Eva Myhrén, biträdande rektor för högstadierna i Gamleby och Överum, gjort. Åbyskolan kommer nästa läsår att ha 140 elever och Överumsskolan 72 enligt prognoserna.
De senaste åren har elevantalet sjunkit på båda skolorna, och enligt rektorerna skulle det inta vara några problem att få plats med samtliga elever på Åbyskolan om det inte vore för några flaskhalsar:
Två lektionssalar är inte funktionsdugliga på grund av fuktskador.
Tidigare har Åbyskolan i Gamleby haft två lektionssalar vardera för hemkunskap, textilslöjd och trä- och metallslöjd. När elevantalet sjönk så har salar avvecklats så att man bara har en av varje.
Åbyskolan har ingen idrottshall, utan en gymnastiksal. Salen är redan i dag fullbokad. Med fler elever skulle man bli tvungen att använda halvsal.
Allra svårast skulle problemen bli om man behöll klasserna intakta. I årskurs åtta och nio skulle det bli fyra parallellklasser. Enligt rektorerna måste i så fall båda de vattenskadade klassrummen återställas. Det blir ändå svårt att klara hemkunskaps- och slöjdundervisningen.
Det andra alternativet är att dela upp klasser så att man fick tre parallellklasser. Det skulle bli ungefär 30 elever i varje klass. Då skulle det enligt rektorerna bli lättare att klara att hitta lokaler åt alla. Fortfarande skulle det vara brist på lokaler för idrottsundervisning, och eventuellt behöver en av de två vattenskadade lärosalarna återställas.
Rektorerna väcker i sin konsekvensbeskrivning frågor om ohälsa och stress. De tycker att man bör belysa hur eleverna kan påverkas av att befintliga klasser bryts upp, och om det kan påverka måluppfyllelsen och lärandet. De pekar också på att en tidigarelagd flytt från Överum kan få konsekvenser för personalen:
- Verksamheterna är precis igång med att sätta sig in i en ny läroplan, nytt betygssystem och en ny skollag. Samtidigt håller vi på att arbeta ihop oss inför ett framtida samgående.
Att slå samman de två skolorna innebär också några fördelar, enligt rektorernas konsekvensbeskrivning. Det kommer att bli lättare att erbjuda alla elever spanska och övriga språkval om eleverna finns samlade på en enda enhet. Rektorerna tror också att med fler resurser och kompetenser samlade på ett ställe kan det bli lättare stödja elever i behov av särskilt stöd.
Slås skolorna samman kan bemanningen minskas med två till fyra tjänster beroende på hur många klasser man väljer att ha.
Konsekvensbeskrivningen kommer att vägas in när politikerna i barn- och utbildningsnämnden bestämmer hur man ska spara i verksamheten.