Det var svårt att få jobb när hon varit mammaledig. Då valde 30-åriga Ramona att testa kockutbildningen genom arbetsförmedlingen, som i Västervik drivs av Astar på Hamngatan.
Den här veckan är hon i kallköket, där hon trivs allra bäst. Uppgifterna är att förbereda salladsbuffén och att skapa deserter. Det varvas med veckor i varmköket, servering och teorilektioner.
Trebarnsmamman pendlar dagligen från hemmet i Totebo för att bli redo för sin nya riktning i arbetslivet.
– Jag har ett jobb på gång. Det känns jätteskönt. Den här utbildningen har varit viktig för mig, säger hon när räkorna är skalade och skalen bränns av i ugnen till en fond.
Den här dagen ska det serveras wallenbergare med potatispuré och lyxig fiskgratäng med räkor och parmesan. Till desert blir det kanelpanacotta i mandelform med syrlig äpplekompott.
För tre veckor sedan öppnade restaurangskolan upp för allmänheten. Tisdag, onsdag och torsdag serverar eleverna lunch, med inriktning på husmanskost.
– Det är jätteviktigt för oss att inte bara laga till oss själva. Nu får eleverna möta gäster och får feedback på det som serveras. Vi gör allt från grunden, utan fusk, säger Anders Ekelund som är utbildningsansvarig.
Restaurangbranschen skriker efter folk, inte minst i en stad som Västervik. Flera elever blir plockade av olika arbetsgivare innan de avslutat sin utbildning.
– Vi har bara 24 sittplatser och håller samma prisnivå. Vi konkurrerar inte med de andra krogarna. Vi ska inte knycka deras kunder. Vi finns för dem och utbildar personal som de kan anställa, betonar han.
Här utbildas ungefär 25 elever per år till antingen kock, bagare, konditor eller servitör. Det sker en löpande intagning, på måndagar kommer nya elever och det inleds med en testperiod över tre veckor för att kolla kunskapsnivån.
– Det är en eftergymnasial utbildning. För att börja studera här måste man vara inskriven i arbetsförmedlingen, några förkunskaper krävs egentligen inte, säger Anders.
Anders delar med sig av sin breda erfarenhet från många år på olika platser i restaurangbranschen. Tillsammans med lärarna Rickard Augustsson och Mohammed Al Zahry varnar han också för fallgroparna.
– Man blir inte färdig kock här, men man får en stabil grundutbildning att gå vidare på, säger Anders Ekelund och rekommenderar eleverna att prova sig fram på olika ställen.