Skolmat för en halv miljard kasseras varje år i Sverige

10 000 - 30 000 ton skolmat per år kastas i Sverige, både under tillagning och när eleverna slänger mat från sina tallrikar. Detta kostar landets kommuner mellan 200 och 600 miljoner kronor, visar en beräkning som Naturvårdsverket gjort.

Första skolmatsdagen läsåret 2009/2010 kastades det mycket lite mat på Västerviks skolor. Men då serverades det också köttbullar med lingsonsylt, sås och potatis.
Foto: Anders Steiner

Första skolmatsdagen läsåret 2009/2010 kastades det mycket lite mat på Västerviks skolor. Men då serverades det också köttbullar med lingsonsylt, sås och potatis. Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2009-08-31 15:02
Matsvinnet kostar inte bara pengar. Det ökar även koldioxidutsläppen. En halvering av svinnet från skolköken skulle ge en minskad klimatpåverkan på motsvarande 10 000-30 000 ton koldioxid per år, enligt beräkningar Naturvårdsverket låtit göra.Mätningar från Tyresö kommun visar att svinnet ökar i takt med elevernas ålder. På gymnasiet gick där 20 procent bort i tallrikssvinn, vilket innebar en kostnad på 1,65 kronor per dag och elev.I Västervik gjordes i januari i år, i kostverksamhetens plan med att "arbeta klimatsmart", en mätning av exakt hur mycket mat som slängs vid kommunens alla kök.- Mätningarna genomfördes vid så gott som samtliga 62 enheter och gällde lunchmålet till förskolor, skolor, äldreomsorg, handikappomsorg och Västerviks sjukhus. Till förskolor och skolor lagades ca 6 600 portioner.- Mellan 8 och 36 procent av maten slängdes. I medeltal slängdes 23 procent vilket motsvarande knappt 2 000 kg av den tillagade maten, säger kommunens kostchef Gunilla Ekfeldt.Som jämförelse kan nämnas att de svenska hushållen kastar i snitt 20-30 procent av all mat man bär hem.- Under mätveckan i januari serverades bland annat köttbullar, pannkakor, kycklinggryta, fiskgratäng och skinkstek med tillbehör såsom sallad av olika slag, potatis, ris och pasta. Det är svårt att skilja ut vilken rätt som slängdes mest av eftersom det varierar mellan typer av enheter, säger Ekfeldt. Hur mycket som slängs visade sig till stor del också bero på i vilken utsträckning det antal barn, elever, omsorgstagare och patienter kommer och äter jämfört med hur många portioner som köken fått beställning på.- Under vår mätvecka i januari härjade tyvärr influensan i Västervik. Omfattningen av denna kunde inte förespås.Resultatet av matavfallsmätningarna i Västervik rapporterades till berörd kökspersonal. På gymnasiet presenterades till exempel en utställning under Hälsoveckan, där mängden tallriksavfall från eleverna redovisades. - Varje kök arbetar nu med lösningar på hur man ska kunna minska ned på svinnet. I början på nästa år gör vi en uppföljning med nya mätningar, säger kostchefen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om