Skolor både höjer och sänker betyg
En jämförelse mellan nationella prov och slutbetyg visar att kommunens niondeklassarna får bättre betyg än vad provresultaten pekar på. Utom på en skola där lärarna verkar sänka eleverna.
Esbjörn Grandalen finner det anmärkningsvärt att det skiljer så mycket mellan niondeklassarnas resultat på de nationella proven och slutbetygen de sedan får. "De borde i alla fall ligga i närheten av varandra". Foto: Ellen Kindstrand
Foto: Ellen Kindstrand
- Nej, proven ska vara ett hjälpmedel för läraren, men de mäter inte allt. De är inga examensprover och det ska inte vara hundraprocentig korrelation mellan proven och betygen, men i närheten. Är del lärare hårdare i sin betygssättning och en del snällare?
- Nej, jag tror inte att det beror på något sådant. Vi ska ta reda på orsakerna. En förklaring kan vara att en skola haft en obehörig lärare under ett år. Skillnaderna behöver inte bero på orättvist satta betyg. Vi kommer att följa upp det här och åka ut och träffa alla skolornas rektorer.Esbjörn Grandalen ser tecken på att det sätts relativa betyg på skolorna, något som avskaffades samtidigt som man införde det nya betygssystemet med g, vg, och mvg. Förr kunde inte alla i en klass få en femma, det var bara en viss andel av eleverna som skulle få högsta betyg. Så verkar det vara på en del ställen fortfarande. - Det är anmärkningsvärt. Det relativa betygssystemet är borta och det får inte förekomma relativa betyg. Men Skolverket ser att det förekommer och tycker att det är okej att lärarna tolkat betygskriterierna. Det är en paradox. Varför lämnar du inte ut namnen på skolorna?
- Att skriva ut namnen i tidningen leder inte till någon förbättring på skolorna. Jämförelsen mellan proven och betygen var den första i sitt slag och kommer att följas av flera. - Då ser vi om någon fortsätter höja eller sänka betygen och kan göra någonting åt det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!