Just föräldraskapet var dock ingen överraskning. Det var planerat. Hon hade alltid sett sig själv som en ung förälder, och det kändes rätt.
Att vara ung förälder tycker hon har både fördelar och utmaningar. På plussidan: energi och ork. På minussidan: ekonomin.
– Vi hade 2000 kronor kvar efter hyran i Malmö. Det blev mycket second hand och linssoppa.
Hon tycker det är orättvist att föräldrapenningen beror på tidigare inkomst, för blöjor kostar ju lika mycket för alla.
Men ursprungstanken för den niondeklassare som bodde i Stockholm, var att bli konstnär. Efter nian flyttade hon till en folkhögskola med allmän inriktning mest för att få göra något annat än att gå på gymnasiet. Några år senare studerade hon konst på en folkhögskola i Malmö men konsten var inget för henne visade det sig.
– Det krävdes för mycket minglande och rätt kontakter för att lyckas inom konst, så jag läste till undersköterska och har jobbat inom äldreomsorgen och med boendestöd för personer med psykiska funktionshinder.
Klara har sedan dess läst en magister i sociologi och har även arbetat som socialsekreterare. Erfarenheterna därifrån har format hennes syn på forskning och utbildning.
Redan som barn hade Klara ett starkt rättvisepatos, och efter att ha blivit mamma vid 19 års ålder valde hon alltså att utbilda sig till undersköterska.
– Jag tror att jag har stor nytta av att ha jobbat i socialt arbete. Jag tänker att allt jag gör ska bli bättre i slutändan för människorna som bor i vårt samhälle.
När dottern Tekla var tre insåg Klara och hennes man Marcus att Malmö inte längre passade dem. De älskade staden, men saknade utrymme för barnen att röra sig fritt. Marcus kom in på en utbildning i Vimmerby, och de bestämde sig för att testa livet i Västervik i två år. Nu har det gått 15.
– Jag älskar Västervik. Det mesta finns i vår kommun, och att kunna ha möjlighet att bo i ett radhusområde där barnen har kunnat gå fritt till skola och ta sig själva till kompisar, säger hon.
Marcus är härifrån, men för henne var det ett nytt kapitel.
Som forsknings- och utbildningskoordinator på Campus i Västervik brinner Klara Björkum för att skapa socialt hållbara lösningar och lyfta landsbygdens perspektiv. Klara har publicerat två vetenskapliga artiklar och är politiskt aktiv. Idag jobbar hon ofta långa tolvtimmarspass, men nu är barnen Abbe 14 år och Tekla 18 år så det fungerar.
Hon och Marcus har varit tillsammans sedan hon var 15 år. Ett långt förhållande som byggt på att de utvecklats både tillsammans och var för sig.
– Jag vill att vi ska vara tillsammans för att vi aktivt väljer varandra och inte för att det inte finns något annat alternativ. Jag tar det aldrig för givet.