Skolsköterskor trötta på arbetsvillkor

"Nu har vi sökt nyinrättade tjänster inom landstinget".

Västervik2002-08-28 06:00
Det är turbulent just nu inom Västerviks skolhälsovård. Den riskerar snart att försvinna.
Inom fyra, fem år går tre erfarna skolsköterskor i pension.
En skolsköterska är för närvarande graviditetsledig, en blir långtidstjänstledig och dessutom har ytterligare två i dagarna sökt nya jobb.
- Jag och en kollega är trötta på arbetsvillkoren och har därför sökt några nyinrättade tjänster inom landstinget, säger skolsköterskan Anita Pecher.
- Vi har båda kallats till anställningsintervju den 30 augusti, berättar Anita Pecher i ett brev till barn- och utbildningschefen Lennart Fredriksson, kommunalrådet Anita Bohman, barn- och utbildningsnämndens ordförande Inger Wiman, kommunchefen Conny Jansson samt kommunens personalchef Börje Claesson.
- Fram till i höstas har jag trivts med mitt skolsköterskearbete. Efter det har lusten och motivationen försvunnit.
Hon berättar att problemet är en kombination av lönenivån, tjänstgöringsgraden samt åtskilliga brister i organisationen som gör det tungt att få arbetet att flyta bra.
- Det känns som om ingen egentligen bryr sig om hur verksamheten ser ut.
Anita Pecher betonar att man som skolsköterska måste ha distriktssköterskeutbildning.
- När jag började för 14 år sedan var det meningen att vi skulle hänga med distriktsköterskornas löneutveckling. Deras lön ligger idag på cirka 22000 kronor.
- Min lön, baserad på heltid, är 19900 kronor. Men eftersom jag har en uppehållstjänst blir månadslönen bara 18300.
Uppehållstjänst innebär att tio månadslöner slås ut på tolv månader, så att den anställda får betalt även under sommarlovet.
- Självklart är det inte en lön som motsvarar utbildning och erfarenhet. Det känns faktiskt riktigt kränkande och det bevisar att ni som arbetsgivare inte uppskattar våra insatser.
De båda skolsköterskorna säger sig under lång tid ha misslyckats med att få arbetsgivaren förstå att situationen är ohållbar.
- Personal som inte uppskattas, och där ingen ser eller tar del av ens arbete, tröttnar.
Sköterskorna berättar att de nya tjänster de nu har sökt innebär jobb på både sjuvårdsupplysningen och läkarmottagningen.
- Vi har båda under flera år, för att komma upp i heltidslön, arbetat extra på just sjukvårdsupplysningen. Därför känner vi till verksamheten och arbetsgivarna känner oss. Vi har alltså goda chanser att få jobb.
Skolsköterskorna varnar samtidigt för att problem kan komma att uppstå när kommunen ska söka nya skolsköterskor.
- Det är inte alls säkert att nuvarande distriktssköterskor vill gå ned i lön när de får en skolskötersketjänst. Tvärtom brukar man väl förhandla upp sig vid ett tjänstebyte, varnar Anita Pecher.
I sitt brev frågar HON sig varför skolsköterskor inte har semestertjänst.
- Det har ju både kuratorer och skolpsykologer. En sådan tjänst skulle innebära att i stället för att lägga kraften hos landstinget skulle vi få tid för målbeskrivning, uppföljning och utvärdering och på så sätt hinna tänka efter "gör jag rätt saker vid rätt tillfälle och på rätt sätt?".
Skolsköterskorna frågar till sist om kommunledningen är intresserad av att ha dem kvar i skolhälsovården.
- Är ni i så fall villiga att höja upp vår lön till den nivå som en ny skolsköterska kommer att kräva, och samtidigt ge oss heltidsarbete?
- Jag förväntar mig svar före den 4 september så att jag inte gör ett felval om jag erbjuds annat arbete, säger Anita Pecher.
- Reagerar ni med tystnad, ja, då blir ju valet inte så svårt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om