Skolverket får svar av självkritisk nämnd
Rektorn på skolan där 12- åring mobbats har bytts ut.
Innan dess ska verket ta ställning till det yttrande om elevens skolsituation som barn- och utbildningsnämnden i Västerviks kommun har lämnat.
Därefter har föräldrarna ett par veckor på sig att bemöta nämndens redogörelse, säger Christina Aro Östgren, handläggare på Skolverket.
I yttrandet som VT tagit del av, medger barn- och utbildningsnämnden att den dokumentation som finns i ärendet visar att elevens skolsituation har varit otillfredsställande under stora delar av skolåret 2003/2004.
- Skolpersonalen har varit pressad och haft svårt att stötta varandra. Även kommunikationen med hemmet har brustit, skriver förvaltningschefen Lennart Fredriksson på nämndens uppdrag.
Nämnden fastslår även att tolvåringen har utsatts för kränkande behandling, och att lärare och rektor väl känt till och fortlöpande informerats om händelserna. Det har även varit känt bland personalen hur eleven och hans föräldrar har upplevt situationen. Barn- och utbildningskontoret har dessutom haft kunskap om problemen och därför ordnat en assistent till pojken.
Som VT tidigare har berättat har den tolvårige pojken vid minst elva tillfällen attackerats av andra elever på skolan. Misshandeln har polisanmälts vid tre tillfällen. Mobbningen har lett till att pojken under långa perioder inte kunnat följa undervisningen på skolan.
Av kommunens redogörelse framkommer att rektorn på skolan nu har bytts ut eftersom Lennart Fredriksson "funnit uppgifterna där både svåra och långsiktiga".
Nämnden redogör också för ett stort möte som hölls på skolan i slutet av april där föräldrar, skolpersonal, närpolis, rektor och förvaltningschef deltog för att diskutera den svåra situationen.
Vi mötet kom man fram till en rad åtgärder och förslag på lösningar. Man föreslog exempelvis bättre kommunikation med elevernas föräldrar och mer förebyggande åtgärder mot kränkande behandling.
En annan lösning föreslås bli att föräldrarna enligt ett schema ska turas om att vara rastvakter och lekledare på skolan.
Med utgångspunkt från åtgärderna är nämnden övertygad om att situationen kommer att leda till en "väsentligt förbättrad situation för både den anmälande eleven och hans kamrater".
Nu återstår att se hur Skolverket värderar insatserna.
- Vi ska nu bedöma om skolan har gjort tillräckligt för eleven. Då läggs ärendet ner. Annars kommer vi att rikta kritik mot skolan, säger utredaren Christina Aro Östgren, som ännu inte har tagit del av innehållet i kommunens redogörelse.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!