Skopan i marken redan innan beslut om VA

På torsdagen såg boende på Horn hur grävarbeten hade satt igång vid Brukshundklubben i Västervik. Västervik Miljö- och Energi påbörjar arbetet med en stamledning ut mot Hornslandet, men man säger att man inte föregår politikernas beslut.

Per Allerth.Arkivbild: Anders Steiner

Per Allerth.Arkivbild: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2011-11-11 00:00

På måndag ska politikerna i kommunstyrelsen ta ställning till frågan om särtaxa för vatten och avlopp på Hornslandet. Därefter ska ärendet vidare till kommunfullmäktige. Ett beslut kan komma tidigast den 28 november.

Trots det menar Västervik Miljö- och Energi att man inte föregår politikernas beslut genom en tjuvstart.

- De arbeten vi gör nu måste vi genomföra oavsett vad vilket beslut kommunfullmäktige tar, säger kommunen VA-chef Ruben Östberg.

- Det finns två andra exploateringsavtal på Hornslandet som är helt separata, säger Per Allerth, vd för Västervik Miljö- och Energi.

I ett pressmeddelande betonar de att arbetet inte handlar om att ansluta fritidsfastigheterna på Hornslandet med VA. Istället arbetar Västervik Miljö & Energi åt två fastighetsbolag, Pepparängens Förvaltnings AB och Vikfast AB, som planerar bostadsområden på Hornslandet. För deras del är avtalen redan färdiga.

Samtidigt kan arbetet med att förse de två fastighetsbolagen med vatten- och avlopp ses som ett sätt att påbörja ett redan försenat arbete innan de sista formella besluten tagits. De privata företagens projekt och den mer kontroversiella delen, att ansluta fritidshusområdena till det kommunala nätet, skulle ha tagits samtidigt.

- Kommer ett beslut om särtaxa inom någorlunda tid kan vi flika in den delen av projektet också, säger Ruben Östlund, VA-chef.

Västervik Miljö- och Energi har levt under tidspress. I september skulle deras förslag till särtaxa för fritidshusområdena på Hornslandet har godkänts, ungefär samtidigt blev en upphandling av exploateringsarbetena färdiga. Löpte allt enligt tidplan skulle skoporna kunna sättas i marken under hösten, och den allra första etappen av Horn ha fått vatten och avlopp i vår.

När fastighetsägarna fick hör att det skulle kosta upp till 392 000 kronor att ansluta sig till nätet utbröt uppror. Politikerna sköt på beslutet och krävde ytterligare utredningar. Nu är projektet två månader försenat, och under den tiden har företaget som vann upphandlingen väntat på att få sätta igång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om