Skördefest gav mersmak
Skördefesten Smaka på Tjust blev en publikmässig framgång. Men bra kan bli bättre, resonerar arrangörerna. Därför samlades deltagarna under tisdagskvällen för att utvärdera festen, som får en fortsättning nästa år.
Efter festen. Arrangemanget Smaka på Tjust fick många kommuninvånare att besöka lokala lantgårdar och matproducenter, konstaterar initiativtagaren Jan Hartman under tisdagskvällens samling av deltagande företag. Foto: ANDERS STEINER
Foto:
Tusentals Tjustbor lockades att besöka lantgårdar och lokala matproducenter under den två dagar långa Smaka på Tjust i slutet av september. Många deltagande företag var inte rustade för invasionen, konstaterar Jan Hartman. Att fylla på rejält i förråden blir därför en lärdom inför nästa år då arrangemanget återkommer.
- Många blev helt tagna på sängen, och hade för lite varor. Man kan också tänka sig förbättringar i form av tydligare skyltning och fler aktiviteter för barn.
På plats under avslutningskvällen på Västerviks museum fanns även deltagare från Ölands populära skördefest, som är en förebild till Smaka på Tjust.
- Vi har mycket att lära av dem. Bland annat hur man kan få en egen ekonomi i det här. Nu drivs projektet med EU-pengar och medel från länsstyrelsen. Men det finns en stor kommersiell kraft i projektet, och det är inte meningen att allmänna medel ska bekosta det. Den stora utmaningen och målet är att arrangemanget ska stå på egna ben framöver.
Arrangörerna hoppas också mycket på etableringen av Holiday Club i Västervik, och att anläggningens gäster ska vilja spendera mycket pengar lokalt. Därför gäller det att skapa nya attraktiva turistprodukter.
- Det finns en stor köpkraft bland Holiday Clubs besökare. De kommer troligen att vilja göra utflykter och se nya besöksmål, säger Jan Hartman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!