I Västervik arbetar socialnämnden med att införa önskad sysselsättningsgrad (ÖSSG) för de som arbetar inom äldreomsorgen. I grunden handlar det om att anställda ska få möjlighet att arbeta heltid om de så önskar. Tre undersköterskor, som vill vara anonyma, vittnar om stora försämringar sedan starten för sex månader sedan.
– Det fungerar inte som det är tänkt. Vi har sex olika vikarier som går in för oss när vi har resurstid. Det blir många nya ansikten för de äldre. Vi känner att vi måste berätta om det här. Någon måste stå upp för de äldre. Det är de som blir lidande och vi är deras röst.
Resurstid är tid som är utöver den tid som en personal arbetar på sin ordinarie arbetsplats. Personalen ska då finnas till hands på en annan avdelning enligt ett schema. De har vid ett flertal tillfällen fått scheman som inte stämmer.
– Dagen innan ska vi få veta om vi ska vara på något annat ställe. Det och mycket annat i den nya fungerar inte och skapar stress.
Undersköterskorna är oroliga och arbetsglädjen har försvunnit. De säger att deras kunskap inte tas till vara. Idéer och förslag viftas bort.
– Folk står och gråter i korridorerna. Jag känner mig inte trygg längre. Jag vet inte hur länge jag orkar. Det finns ingen som stöttar oss. Hur lång tid ska det ta? Det har gått sex månader i detta kaos.
Under måndagskvällen hölls ett möte där politiker, projektledare, tjänstemän, representanter från kommunal och medlemmar deltog. Ett 70-tal personer var närvarande. En lång lista med synpunkter överlämnades.
– Det var ett bra möte och jag förstår frustrationen. Det är scheman som inte klaffat bland annat. Vi måste arbeta vidare och hela tiden ha en dialog. Det här är ett arbete som tar tid och det måste det få göra. Det är ett helt annat arbetssätt som kräver flexibilitet, säger Angelica Katsanidou (S), socialnämndens ordförande.
Sven Tholén är projektledare för införandet av ÖSSG. Han säger att det har varit en tuff start för område norra Västervik.
– Det beror på flera saker, att cheferna var nya är en del i det hela. Förutsättningarna var annorlunda än i område södra Västervik där det gått betydligt bättre. Vi vet att det kan fungera. Det är viktigt att se att det är en process som tar tid. Vi jobbar så mycket som det går för att det ska bli bättre.
Vad ska personal som är oroliga och mår dåligt göra under tiden som processen pågår?– Chefen på arbetsplatsen har ansvar för arbetsmiljön och känner personal att de inte får gehör ska de gå till facket, säger Sven Tholén.