Anna Öberg har jobbat som budget- och skuldrådgivare i Västervik i 14 år: Hon berättar om en utveckling där det blivit lättare att bli skuldsatt.
– Jag har aldrig haft så många ärenden som under 2024.
Då handlar det inte bara om de direkt skuldsatta, utan också samtal från oroliga anhöriga.
– Det börjar med att man velat vara snäll och hjälpa till. Man lånar ut pengar men ser att det inte går åt rätt håll.
När hon beskriver människorna som kommer till henne så verkar det inte finnas någon typiskt skuldsatt, men några fall är vanliga.
• Det är inte ovanligt att psykisk ohälsa finns med i bilden. Man har svårt att ta tag i och hantera skulderna.
• Unga familjer som köpt hus, tagit lån och så har situationen växt dem över huvudet.
• En känslig kategori är spelmissbruk. Ibland har man inte vågat berätta om situationen för närstående. En närstående kategori är personer som förlorat pengar i investeringar. Det kan till exempel vara spekulationer i bitcoin som gått snett.
• Människor som genomgått en stor förändring i livet. Efter en skilsmässa får man svårt att klara det löpande när man inte längre är två som delar på utgifterna.
Anna Öberg konstaterar att skulderna kan drabba en på många sätt. Många betalar ett pris på det personliga planet. Det kan kännas skamfyllt att prata om sin situation. Man törs inte berätta om hur det står till för den närmaste omgivningen och börjar isolera sig.
– Jag tycker att det är viktigt att man vågar prata med någon om hur det står till. Det kan vara med mig, eller det kan vara med närstående.
Hon lägger till att hon har tystnadsplikt.
Vad är det då som kommunens skuldrådgivare kan hjälpa till med?
– En sak är hjälpa till att ansöka om skuldsanering. Där kan det ibland vara så att folk tror att det är enklare att få skuldsanering än vad det faktiskt är.
Skuldsaneringen innebär att man följer en avbetalningsplan under fem år. Om man följer den så är man skuldfri därefter. För att beviljas skuldsanering krävs att man är i en situation där man tydligt inte klarar av att bli skuldfri. Man ska också ha visat att man aktivt arbetat för att bli av med sina skulder.
Anna Öberg tar som exempel personer som blivit skuldsatta på grund av spel.
– Då behöver man visa att man verkligen lagt av med spelandet och inte fått nya skulder.
Det kan betyda att ett "nej" ett år kan bytas till ett "ja" senare om man arbetat för att bli skuldfri.
Ibland kan Annas arbete handla om att hjälpa personen med inställningen till ekonomi. Det kan handla om att göra upp någon form av planering eller att våga ta tag i problemen. Det är inte ovanligt att folk känner obehag inför skulderna, man vågar inte öppna kuverten med nya fakturor eller ringa upp fordringsägare för att försöka komma överens om ett anstånd.
En annan sak är att få folk att prioritera rätt när pengarna inte räcker till.
– I bland väljer man fel räkning först. Viktigast är bostad, el och mat, säger Anna Öberg.
Men det finns också ärenden som inte handlar om människor med skulder som växt dem över huvudet.
– Det kan vara personer som helt enkel har svårt att hålla i pengarna och inser att de behöver hjälp.
Det kan vara personer med diagnoser som gör att de har låg impulskontroll som gör onödiga köp. De ser att deras pengar inte räcker lika långt som andras.
– Då gäller det att prata med dem om deras beteende, och ge dem verktyg för att stå emot impulserna. Jag kan fråga: "När det fungerar bra: vad gör du då?"
Det finns ingen statistik på hur många som vänder sig till kommunens skuldrådgivning som faktiskt lyckas ta sig ur sin situation. En del kommer för ett samtal, får några goda råd, och sedan hörs man inte av mer. Kanske är det ett tecken på att samtalen ger resultat.
En grupp har dock Anna Öberg god koll på.
– För den som beviljas skuldsanering görs uppföljningar några gånger under den femåriga skuldsaneringstiden. Det är inte många fall som misslyckas.