Släktforskning på biblioteket i Gamleby
Biblioteket i Gamleby har numera en släktforskningsterminal som är ansluten till databasen Genline. På databasen finns digitala bilder av kyrkböcker som man kan söka i.
Släktforskning. Kurt Granholm, Överum demonstrerar databasen Genline som numera finns tillgänglig på biblioteket i Gamleby. FOTO: HANS BRANDIN
Foto: Fotograf saknas!
Kurt Granholm, Överum är en erfaren släktforskare som hållit på sedan 1994 och han håller med om att man måste veta lite grann för att kunna dra nytta av databasen.
- Den stora bristen är att Genline saknar bilder på kyrkböcker efter 1890-talet i princip. Det innebär att den som söker efter sina skäktningar inte kan börja direkt med sina egna föräldrar, man måste ha lite uppgifter om äldre släktingar. Men har man bara det och hittar en ingång så är det ett fantastiskt fint hjälpmedel.
- Tidigare fanns bara dessa uppgifter på mikrofilm och man fick skicka efter dessa mot en avgift. Skulle man sitta hemma måste man alltså ha tillgång till en mikrokortläsare och med stort tålamod vänta mellan försändelserna. Nu kommer man åt uppgifter från hela landet direkt i datorn eller på biblioteket, den som vill sitta hemma måste lösa ett abonnemang.
För att testa Kurt Granholm och databasen utgår vi från min mormor som var född i Gamleby på 1890-talet. Jag inser direkt att förkunskaper är nödvändiga för att få till ett effektivt sökande. Kurt Granholm letar snabbt upp en husförhörslängd där min mormor, hennes syskon och föräldrar finns. Kurt tyder lätt den snirkliga handstilen, det går att göra sidan ljusare och delförstora hur mycket som helst. Vi hoppar mellan dopböcker, födelseböcker och husförhörslängder och på en halvtimma har min släkt växt betydligt.
Mormors far föddes i Odensvi och hade sju syskon, båda hans föräldrar var födda i Odensvi en bit in på 1800-talet, så förmodligen finns en hel del, för mig tidigare okända släktingar i Odensvi. Till hösten ska jag boka tid på biblioteket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!