Slapp undan med en anmärkning

20:08 på måndagskvällen kunde Harald Hjalmarsson och de andra i kommunstyrelsen dra en lättnadens suck. De beviljades trots revisionens kritik ansvarsfrihet för det gångna årets arbete.

Lämnade sin stol tillfälligt. Harald Hjalmarsson (M) och de övriga ledamöterna i kommunstyrelsen fick lämna fullmäktige när frågan om ansvarsfrihet för kommunstyrelsen avhandlades. Efter en timme kunde han återvända. Då hade de kvarvarande politikerna antagit ett beslut som var betydligt mildare än de två förslag som låg från revisorerna.Foto: Ola Axman

Lämnade sin stol tillfälligt. Harald Hjalmarsson (M) och de övriga ledamöterna i kommunstyrelsen fick lämna fullmäktige när frågan om ansvarsfrihet för kommunstyrelsen avhandlades. Efter en timme kunde han återvända. Då hade de kvarvarande politikerna antagit ett beslut som var betydligt mildare än de två förslag som låg från revisorerna.Foto: Ola Axman

Foto: Ola Axman

Västervik2011-06-28 00:00

Kommunens sju folkvalda revisorer var eniga i kritiken inför måndagens fullmäktige. De 30 politikerna i kommunstyrelsen har inte hanterat de senaste årens underskott på ett bra sätt. Kommunstyrelsen har varit alldeles för passiv när den fått signaler om att det varit underskott å färde.

Kritiken sammanfattades i fyra punkter.

Däremot var inte revisorerna eniga om hur allvarligt man skulle se på kritiken. Det fanns två olika förslag för politikerna i fullmäktige att välja på.

 Det mildare, att ge kommunstyrelsen en anmärkning, förordades av två moderata ledamöter i revisionen.

 Fem av ledamöterna var tuffare. De ville inte bevilja politikerna ansvarsfrihet alls.

Vilket av besluten fastnade fullmäktige för?
Efter att ett 20-tal politiker fått lämna salen på grund av jäv, de sitter eller har annan anknytning till kommunstyrelsen, stod det snart klart att ingen av de kvarvarande politikerna tänkte debattera för att neka kommunstyrelsens politiker ansvarsfrihet.

- Vi i Sverigedemokraterna håller med i revisorernas kritik på alla fyra punkter, men att neka ansvarsfrihet är en stark åtgärd. Då ska det i princip vara så allvarligt att man är beredd att gå till domstol, sade Bo Karlsson (SD).

Miljöpartiets Akko Karlsson var inne på samma linje.

- När politiker nekas ansvarsfrihet brukar det handla om oegentligheter, förskingringar eller mörkade avtal. Det rör det sig inte om i det här fallet.

Hon tycker ändå att kommunen bör lära sig av de senaste årens ekonomiska misslyckande då planerade överskott blivit till underskott. En av bovarna i sammanhanget har varit de höga kostnaderna för snöröjning.

- Vi i miljöpartiet tror att extremväder kommer att bli vanligare. Då bör det finnas en ekonomisk buffert för det.

Hon vände sig också mot att som kommunen gjort, i förväg räkna hem vinster för kommande privatiseringar av verksamhet.

Socialisterna Välfärdspartiet hade en högst egen linje:

- Hela den här debatten är patetisk. Harald Hjalmarsson och hans anhang kan, bör och ska hängas, men inte för att kommunen gjort underskott, dundrade Johannes Regell.

Han argumenterade för att underskott är acceptabla om de går till välfärden, men hävdade att så var det inte i det här fallet. Partiet avstod från att delta i det kommande beslutet.

Kommunfullmäktiges ordförande Conny Tyrberg lanserade det som skulle bli kvällens vinnande linje. Han hade gjort en genomgång av de fyra punkter där revisionen riktar kritik. På tre av punkterna går han mot revisorerna och tycker att kommunstyrelsen inte förtjänar någon kritik. Endast på en punkt, när det gäller den bristfälliga internkontrollen, tyckte han att kommunstyrelsen borde få en anmärkning.

35 politiker röstade för hans förslag. SD:s två politiker röstade för att kommunstyrelsen borde ha fått anmärkning på alla fyra punkterna. En politiker lade ner sin röst. Inte någon röstade för att neka politikerna ansvarsfrihet. 19 platser stod tomma på grund av jäv.

Revisionens kritik Tyrbergs försvar

Passivitet. Politikerna borde ha gjort mer för att försöka undvika att det blev ett ekonomiskt underskott. Tyrbergs försvar: Det var först mot slutet av 2010, när det kom nya snöoväder, som kommunstyrelsen insåg hur dyr årets snöröjning skulle bli. Då var det för sent att sätta in åtgärder. I övrigt jobbar kommunen på med långsiktiga sparåtgärder.

Brott mot kommunallagen. Tre år i rad har kommunen gått med förlust. Enligt kommunallagen måste förlusten från 2008 kompenseras med ett överskott på motsvarande belopp senast 2011. Revisorerna tycker sig inte ha sett någon plan från kommunstyrelsen för att leverera ett sådant överskott. Tyrbergs försvar: Kommunstyrelsen har kanske inte använt ordet åtgärdsplan, men i maj reviderades budgeten så att det ska bli ett överskott 2011.

Avsaknad av finansiella mål. Revisorerna efterlyser tydliga ekonomiska mål för att Västervik långsiktigt ska ha en bra ekonomi. Som exempel tog man att när kommunen investerar så gör man det bara till en tredjedel med eget kapital, resten lånar man upp. Är det en bra nivå undrar revisorerna? Tyrbergs försvar: Håller inte alls med revisionen, utan tycker att kommunstyrelsen lämnat en fyllig förklaring.

Brister i internkontrollen. Politikerna måste ställa upp tydliga och mätbara mål för verksamheten, och sedan följa upp hur målen uppfylls. Som exempel tog revisorerna i talarstolen att andelen elever som går ut högstadiet med ofullständiga betyg har ökat de senaste åren i Västerviks kommun. "Det här är en uppgift som inte ens kommer fram till kommunfullmäktige", säger revisionens ordförande Inger Wiman till VT. Tyrbergs kommentar: Även Conny Tyrberg anser att kommunstyrelsen inte jobbat tillräckligt hårt med internkontroll, och därför förtjänar en anmärkning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om