SLC räddar gamla ljud- och videoinspelningar

Likt Vasaloppsåkare jobbar SLC, Sveriges Ljudmigreringscentrum, på Lucernavägen i Västervik "i fäders spår".  - Vi migrerar, det vill säga överför/digitaliserar, innehållet på gamla grammofonskivor, rullband och videoband till hållbar digital form, säger Nicklas Eriksson.

Andreas Kavhed överför här ljudet från några gamla rullband till digitala wav-filer på en hårddisk.

Andreas Kavhed överför här ljudet från några gamla rullband till digitala wav-filer på en hårddisk.

Foto: Anders Steiner

Västervik2009-04-06 11:17
SLC drogs igång 2006, då med kontor i både Västervik och Hultsfred. Som mest jobbade 38 personer i företaget. Detta var dock när projektet startade och man hade gott om bidrag från EU, staten, Regionförbundet samt Västerviks och Hultsfreds kommuner. Många av var så kallade plusjobbare I dag står SLC helt på egna ben, utan några som helst bidrag. Man har sedan den 1 juni 2008 ett enda kontor, på Lucernavägen i Västervik. Tre man jobbar i bolaget. Förutom Nicklas Eriksson heter de två andra delägarna Lars Björn och Andreas Kavhed. Man tar alltid av sig skorna hos SLC, för att inte damm och smuts ska dras in som kan äventyra överföringarna. Det måste också vara tyst i lokalerna eftersom skivspelarnas nålar faktiskt kan plocka upp även ljudet av klackar, rop och annat. - Man måste vara noga med att ha en perfekt arbetsmiljö, säger Nicklas Eriksson. - Vi räddar numera både ljud- och videoinspelningar åt eftervärlden. Magnetismen på ett band orkar inte hålla emot jordens magnetism och försvinner successivt med tiden även om banden aldrig spelas, förklarar Lars Björn. - Just nu jobbar vi med att digitalisera gamla inspelningar åt Göteborgs Region- och Stadsarkiv. Operor och konserter överförs till säkra, externa hårddiskar där inspelningarna lagras som wav-filer. Det är en betydligt mer högupplöst fil än mp3-filer, säger Andreas Kavhed. Andra kunder i dag är Sveriges Radios Förvaltning (SRF), som i ökande grad börjat utnyttja SLC:s tjänster. - Nyligen bad Sveriges Radio oss om snabb hjälp när ett gammalt program skulle återutsändas. Vi åkte direkt upp till Stockholm och hämtade deras gamla, sköra rullband, digitaliserade dem och digitalöverförde dem sedan på mindre än en timme tillbaka upp till Stockholm via datorn, berättar Andreas Kavhed stolt. SLC jobbar även åt grammofonbolag, bibliotek, museer och arkiv runt om i landet. En rad hembygdsföreningar vill också ha sina gamla, "döende" bandinspelningar räddade åt eftervärlden. - I dagarna har vi avslutat ett större jobb åt Statens Kulturråd med att överföra hela 4 500 cd-skivor samt ytterligare några tusen kassett- och rullband, säger Nicklas Eriksson. Det var två veckors heltidsjobb för två man. I dagarna har man också utfört ett stort jobb åt Stockholms tingsrätt med att digitalisera samtliga ljud- och videobandinspelningar från perioden 1981-91. Materialet blir nu säkert för tidens tand, tar minimal plats och ska lagras i Stockholms stadsarkiv. - Här finns samtliga förhör och videoinspelningar med Christer Pettersson i Palmemålet, uppger arkivarie Jenny Bäckström på Stockholms tingsrätt. SLC utfört numera många jobb även åt privatpersoner, med exempelvis överföring av gamla videofilmer till datafiler. - Men märkligt nog är det ännu bara ett fåtal Västerviksbor som kontaktat oss, säger Nicklas Eriksson som berättar att även en egen musikstudio är under uppbyggnad i ett hörn av företagets lokaler.
Rengörs noga
En grammofonskiva som ska digitaliseras tvättas först noga. Sedan läggs den i en speciell apparat som påminner om en skivspelare, men den pickup-liknande armen har ingen nål utan en anordning som trycker en tunn nylontråd djupt ned i spårens botten. Tråden rengör och torkar upp rengöringsvätskan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om