Slut på epoken – blir inget mer bageri

Det ser inte ut att bli något nytt konditori eller bageri efter Nilssons på Storgatan.

Ovisst. Det är osäkert som händer med lokalerna där Nilssons konditori tidigare låg.

Ovisst. Det är osäkert som händer med lokalerna där Nilssons konditori tidigare låg.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-01-02 18:00

Fastighetsägaren Sven Lindkvist är fåordig när VT ringer upp honom och frågar honom om planerna för lokalen som just nu står tom. Han säger ändå att han inte tror på fortsatt konditoriverksamhet, nu är han inriktad på att tömma lokalerna på bageriutrustning.

– Vi försökte hitta någon som ville ta över, men det gick inte.

Han menar att kommunens beslut att ta sitt bröd från ett Vimmerbyföretag gjort det omöjligt att driva bageri i Västervik.

Kommunen var länge en viktig kund för Nilssons. Tidigare i år förlorade företaget kommunens upphandling.

Sven Lindkvist är kritisk till att kommunen inte värnade mer om ett lokalt företag, och kritiserar upphandlingens upplägg. Enligt honom låg Nilssons lägst i pris, men fick ett påslag efter ett smaktest. Han säger att företaget under sina många år som leverantör inte fått några klagomål på varorna man levererat, och ifrågasätter varför man infört ett smaktest i upphandlingen. Lindqvist menar att testet bäddar för godtycke.

Den tjänstemän som ansvarade för upphandlingen är helgledig. Upphandlingsenhetens chef Leif Johansson kan inte svara på detaljer om upphandlingen, men bekräftar att man genomförde ett smaktest. Varorna lades upp på tallrikar, där leverantörens namn var skrivet under tallriken. De som deltog i testet skulle inte veta varifrån brödet kom.

– Jag passerade av en tillfällighet när testet gjordes. Det fanns brister i det bröd som Nilssons levererade. Med tanke på hur mycket som stod på spel borde man ha sett till att leverera det bästa man kunde till testet.

Monica Bengtsson som var med och drev bageriet blir förvånad när hon hör kritiken. Efter upphandlingen fick företaget en skriftligt utvärdering där betygen på de prover man lämnat in fanns med. Där fick man betyget två, på en femgradig skala, på några varor.

Hon säger att det är svårt att förbereda sig särskilt inför ett sådant test.

– Vi kan inte göra annat än att baka som vanligt.

Det var kommunen som specificerade vilken typ av matbröd och kaffebröd som skulle testas, men Monica Bengtsson säger att det var bröd som bageriet visste var omtyckt av kunderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om