Slutförvar påverkar även Västervik
Om två år ansöker SKB, Svensk kärnbränslehantering, om att få anlägga slutförvaring av kärnbränsle i Oskarshamn. Om de omkringliggande kommunerna kommer att få uttala sig i frågan om detta är oklart, men socialdemokraterna i Västervik passade ändå på att informera sig på sitt möte i torsdags.
Tidsperspektiv. Med hjälp av en dinosaurie ur sonens leksakslåda och en tidslinje i form av ett rep visar Katarina Odehn, informatör från SKB:s platsundersökning i Oskarshamn, hur länge det använda kärnbränslet ska förvaras. Två decimeter från slutet av det 4,6 meter långa repet gjorde dinosaurierna sin entré. Den moderna människan har bara existerat i en tiondels millimeter - lika länge som kärnbränslet ska ligga i berggrunden. Foto: Matilda Ahl
Foto:
Närheten till slutförvaringen kommer även att påverka de omkringliggande kommunerna, till exempel när det gäller arbetstillfällen inom flera olika yrkeskategorier.
- I och med att det är så nära är det intressant att följa det, säger arbetarekommunens ordförande Gunnar Jansson.
Om invånarna i Oskarshamns grannkommuner kommer att tillfrågas om slutförvaringen kan SKB:s informatörer Eva Häll och Katarina Odehn inte svara på.
- Vi gör inte det, men Oskarshamns kommun kanske gör det, säger Eva Häll.
Kärnkraft har funnits i 30 år och det finns i dag 4 300 ton använt kärnbränsle som behöver slutförvaras i Sverige.
Det inkapslade kärnbränslet ska förvaras på ett djup av 500 meter och för det krävs ett bra berg. Berget i Misterhultstrakten är 1,8 miljarder år gammalt och det i Östhammars kommun är något äldre men båda bergen är ungefär likvärdiga.
- Det får inte finnas andra fyndigheter i berget, det måste vara ett ganska tråkigt berg, och lagom med sprickor - för det finns inga berg utan sprickor. Vi vill ha ett berg som är tillräckligt säkert, säger Katarina Odehn.
Det använda kärnbränslet ska förvaras i berget i 100 000 år, lika länge som den moderna människan har funnits, det vill säga 4 000 generationer. För att illustrera det tidsbegreppet tar Katarina Odehn hjälp av Gunnar Jansson, arbetarekommunens vice ordförande Tomas Kronståhl och ett 4,6 meter långt rep som får symbolisera jordens 4,6 miljarder åriga historia. På detta rep är 100 000 år bara en tiondels millimeter.
Än så länge brinner det inte i knutarna med att ordna slutförvaringen, men det är bättre att göra det nu än sedan.
- Vi ska inte låta kommande generationer ta beslutet om de inte vill det, säger Katarina Odehn.
Efter att ansökningarna om slutförvar gjorts kommer det att ta några år innan placeringen bestäms.
- 2011 hoppas och tror vi att vi får ett beslut och 2017 räknar vi med att kunna ta anläggningarna i drift, säger Eva Häll.
När verksamheten väl är igång kommer en kapsel med kärnbränsle att tillverkas och deponeras om dagen under 60-70 år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!