En följd av ett samarbete mellan S och M kan bli att de övriga partiernas inflytande nästan helt raderas ut. Det enda av de övriga partierna som är stort nog att ta mandat i kommunstyrelsen och facknämnderna av egen kraft är centerpartiet.
En väg att för de små partierna att få inflytande är att gå samman i valtekniskt samarbete. I princip går det ut på att två partier om de har fem procent var, kan ta mandat som om de var ett tioprocentsparti.
Folkpartiets Sverker Thorén berättar att hans parti började ringa runt till de andra partierna så fort det stod klart att M och S planerade ett samarbete. I en sådan koalition utesluter han egentligen bara två partier: SD och socialisterna. Däremot utesluter han inte vänsterpartiet.
Ett valtekniskt samarbete ska inte förväxlas med att gå i koalition. Samarbetet betyder att man samarbetar när mandaten i nämnderna ska fördelas. Det betyder att de mindre partierna köpslår så att parti A får ett mandat i kommunstyrelsen, mot att parti B får ett mandat i kommunstyrelsen. Däremot skulle inte partierna nödvändigtvis samarbeta och lägga fram gemensamma politiska förslag.
Vinsten skulle vara att de mindre partierna skulle kunna få en insyn i politiken som de inte skulle få om de bara fick plats i kommunfullmäktige.
- Vi skulle göra det för demokratins skull, säger Anna Bodjo, som anser att det är viktigt att de små partierna gör vad de kan för att få så mycket inflytande som möjligt om de två största partierna går samman i en koalition.