Små partier kan gå in i samarbete

Det kan bli ytterligare samarbeten över blockgränserna i Västervik. Flera av de mindre partierna utesluter inte valtekniskt samarbete som ett sätt att rädda kvar sitt inflytande.

Västervik2012-08-21 00:00

En följd av ett samarbete mellan S och M kan bli att de övriga partiernas inflytande nästan helt raderas ut. Det enda av de övriga partierna som är stort nog att ta mandat i kommunstyrelsen och facknämnderna av egen kraft är centerpartiet.

En väg att för de små partierna att få inflytande är att gå samman i valtekniskt samarbete. I princip går det ut på att två partier om de har fem procent var, kan ta mandat som om de var ett tioprocentsparti.

Folkpartiets Sverker Thorén berättar att hans parti började ringa runt till de andra partierna så fort det stod klart att M och S planerade ett samarbete. I en sådan koalition utesluter han egentligen bara två partier: SD och socialisterna. Däremot utesluter han inte vänsterpartiet.

Ett valtekniskt samarbete ska inte förväxlas med att gå i koalition. Samarbetet betyder att man samarbetar när mandaten i nämnderna ska fördelas. Det betyder att de mindre partierna köpslår så att parti A får ett mandat i kommunstyrelsen, mot att parti B får ett mandat i kommunstyrelsen. Däremot skulle inte partierna nödvändigtvis samarbeta och lägga fram gemensamma politiska förslag.

Vinsten skulle vara att de mindre partierna skulle kunna få en insyn i politiken som de inte skulle få om de bara fick plats i kommunfullmäktige.

- Vi skulle göra det för demokratins skull, säger Anna Bodjo, som anser att det är viktigt att de små partierna gör vad de kan för att få så mycket inflytande som möjligt om de två största partierna går samman i en koalition.

Åsikterna går isär

VT har genomfört en enkät med partierna utanför S-M-koalitionen. Vi ville veta vilka möjligheter till en oppositionskoalition som det fanns. Ett parti, VDM, passade med motiveringen att det pågår förhandlingar. Även de övriga var försiktiga med att peka ut möjliga koalitionspartners.

I flera sakfrågor skiljer man sig åt.

Skattehöjning. V, Socialisterna, C och KD har en stark betoning på nej i sina svar. FP och SD säger att de kan tänka sig en tillfällig höjning om alla andra möjligheter är uttömda. MP säger att det är svårt att skära ner ytterligare inom bland annat skola och äldreomsorg. Då får man titta på inkomsterna istället.

Är färre nämnder ett bra sätt att spara pengar? Samtliga partier i enkäten säger blankt nej.

Finns det planerade besparingar som är oacceptabla?

Skolan och nedläggningen av kultur- och fritidsnämnden. (FP)

Nedläggningar av skolor och bibliotek på mindre orter. Fortsatt vikariestopp i äldreomsorgen och hemsjukvården. (SD)

Borttaget vårdnadsbidrag. För stora besparingar på barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden. (KD)

Budgeten riskerar att leda till stora förändringar vad det gäller skolorna. Neddragningarna i politiken kommer att minska kontaktytan mellan politiker och invånare. Det är inte bra. (C)

Nedläggningen av kultur- och fritidsnämnden, och bantningen av andra styrelser och nämnder. Elva personer i kommunstyrelsen kan inte täcka upp alla frågor. (V)

Samtliga "besparingar" inom välfärdssektorerna är oacceptabla. (Soc)

Ett axplock av övriga åsikter som kom fram i enkäten:

Kommunen ska kräva högre statsbidrag. (Soc)

Reglerna för kommunala bolag måste förändras så att lönsamma kommunala bolag i större utsträckning kan bidra till den kommunala ekonomin. (MP)

Nedläggningen av skolor har faktiskt lett till höjda kostnader. (C)

Säg upp avtalet med migrationsverket, och begränsa flyktingmottagandet. (SD)

Det är viktigt att de punkter som kom fram i den externa revisionsgranskningen verkligen genomförs, och att den ekonomiska uppföljningen blir bättre. (FP)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om