"Små skolor kan räddas"
Görs inget kan nedläggningar av landsbygdsskolor bli nödvändiga i Västervik.Men med en bra framtidsstrategi kan även små skolor leva vidare. Det anser skolchefen Lena Karlberg.
Förslaget till utredningen kommer från tjänstemännen på barn- och utbildningskontoret.
Förvaltningschefen Lena Karlberg förklarar vad man vill uppnå med en strategin:
- Fortsätter utvecklingen där elevunderlaget bara minskar och minskar kommer politikerna inte att ha något val, men det finns forskning som visar att även väldigt små skolor kan överleva och vara bärkraftiga både ekonomiskt och pedagogiskt.
Lena Karlberg vill att man gör en genomgång av skolorna och bland annat tittar på lokalerna. Hur slitna är de? Kan de säljas eller riskerar de att stå tomma? Kan man lägga ytterligare verksamhet i lokalerna?
Hon hävdar också att för att en liten skola ska överleva krävs kreativitet.
- Det går inte att driva den på vanligt sätt.
Det betyder att de små skolorna måste se om de kan samarbeta med andra enheter eller utnyttja IT för viss verksamhet. Det kan ställa krav på personalen, att de måste ha bredare kompetens än de som jobbar på större skolor.
En fråga som kan spela roll inför en skolas överlevnad är det geografiska läget på orten. Var jobbar föräldrarna? Är det så att föräldrarna ändå pendlar till en större ort i Västerviks kommun? Då kanske inte effekterna av en skolnedläggning blir så stor. Om det däremot är så att föräldrarna pendlar ut från kommunen kan en skolnedläggning leda till att de flyttar ut ur kommunen.
Enligt Mats Hugosson befarade man att det skulle bli effekten när man för några år sedan diskuterade en skolnedläggning i Ukna.
- Många föräldrar pendlade till Åtvidaberg och Linköping. De hade inte funnit sig i att först få skjutsa barnen till Överum på morgonen, och sedan hämta dem i Överum på kvällen.
Enligt förslaget ska framtidsstrategin för de små skolorna tas fram under 2007.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!