Det är marinor, båtklubbar och båtuppställningsplatser som kommer få besök av miljö- och byggnadskontoret. Även om färgen som båten bottenmålats med är miljögodkänd kan det hända att resterna vid vår- och höstrustning kan vara farligt för miljön. Rester får inte hamna vare sig på marken eller i vattnet. De som ansvarar för en anläggning måste enligt miljöbalken se till att avfallet hanteras rätt sätt. Hur det går till varierar och man kan göra på olika vis.
På Västerviks Marina används sedan cirka fyra år tillbaka en metod som gör båtbottenfärgen helt onödig.
– Vi använder en båtbottentvätt som med borstar tar bort havstulpanerna. Det gör att man inte behöver måla med bottenfärg över huvud taget. Man tvättar två till fyra gånger per säsong beroende på hur aktiva snäckorna är, säger hamnkapten Andreas Nilsson.
Kommunen kommer att kontrollera hur väl hamnar och andra båtställen klarar kraven. Man kommer också att lämna råd och information. En annan viktig sak är att se till att det bara är godkända färger som används på båtarna. Kommunen ska även besöka butiker för att undersöka försäljarnas kunskaper om båtbottenfärger. Miljötillsynen av småbåtshamnar är ett projekt som sträcker sig över tre år och under den tiden kommer alla som ansvarar för småbåtsanläggningar få besök av kommunens inspektörer.