Småföretagares bokföring enklare med nya regler

Den 1 januari i år infördes enklare regler för bokföringen i enskild firma. Bland annat bokförs inkomster först när när de kommer in. Men när 2007 är till ända blir det krångligare - ett formellt bokslut måste då göras.

Västervik2007-02-08 00:25
De flesta förändringar som nu införts gäller regler som bestämmer hur bokföringen ska avslutas när året är slut. Men även för den löpande bokföringen under året finns det nyheter, exempelvis kring bokföring med den så kallade kontantmetoden.
Denna metod är extremt enkel och tidsbesparande. Den innebär att företagaren under löpande inkomstår enbart behöver ta in uppgifter i sin bokföring om kontanta händelser - alltså när han betalar ut pengar från sin firma eller får inbetalningar från andra.

I traditionell bokföring, med den så kallade faktureringsmetoden, måste man alltid ta in uppgifter två gånger för varje faktura som skickas ut eller tas emot.
Först ska uppgifterna tas upp som fordran eller skuld. Och sedan ska de bokas om till utgift eller inkomst när de betalas. Allt detta dubbeljobb slipper man med kontantmetoden.
Från 1 januari har alla enskilda firmor som omsätter högst tre miljoner kronor rätt att använda kontantmetoden. Hittills har denna maxgräns legat på en miljon.

Magnus Gustafsson på redovisningsbyrån Garpek i Västervik är dock inte odelat entusiastisk över kontantmetoden:
- Visst innebär kontantmetoden mindre redovisning, men samtidigt får man sämre kontroll över ekonomin i sin enskilda firma. Faktureringsmetoden ger en betydligt bättre kontinuerlig kontroll under året. Dessutom får du ett rättvisande resultat.
- Ligger din omsättning inom intervallet 2-3 miljoner kronor, och din firma dessutom är inne i en expansiv fas, tycker jag absolut inte att du ska lockas att "byta ned dig" till kontantmetoden. Då får du ju kanske byta tillbaks igen efter något år.

- Detsamma gäller om du har planer på att inom en nära framtid ombilda din enskilda firma till aktiebolag.
Ett krav som infördes vid årsskiftet är att alla enskilda firmor ska göra ett årsbokslut. Det innebär att åtskilliga hundratusen av de allra minsta företagen måste lära sig lite nytt.
I det nya förenklade bokslut som införs ska även de allra minsta företagen vid årets slut redovisa firmans tillgångar och skulder. Samtidigt ska uppgifter om firmans intäkter och kostnader under året lämnas.
Företagen drunknar i papper
Sverige är ett utpräglat småföretagarland. Så mycket som 95 procent av företagen i Sverige räknas som små företag (0-9 anställda). Av småföretagen är hela 74 procent enmansföretag.
I Sverige gäller exakt samma regler för små som för stora, multinationella företag. Detta betyder att regelverk och administration är en av de absolut tyngsta delarna för många små företag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om