Det är sjunde året i rad som vi får smaka på Tjust. Elisabet Storck har varit med i arbetet sedan det andra året och hon är nöjd med täckningen. Dock finns det en vit fläck på kartan.
- Det har varit svårt att hitta intresserade i Ankarsrum. Alla som vill vara med och har verksamhet som stämmer överrens med vår idé får vara med, men det finns kanske inte så många i Ankarsrum som är intresserade.
Det är sammanlagt 50 utställare som ska samsas på 22 platser runt om i kommunen. Faktum är att det kommer delta utställare utifrån kommunen också, Mörtfors är stora i år, berättar Elisabet Storck.
- Den största nyheten är nog att vi har flyttat från Kulbacken till Mommehål. Det kommer vara många utställare där med grönsaker och läderhantverk bland annat. Mommehål har ju utvidgat sin äggproduktion och det här blir väl som en invigning för dem.
Elisabeth Storck tycker att det är roligt att Smaka På Tjust kan hållas vid liv. Förra året hade de runt
15 000 besök säger hon, och besökarna kommer inte bara från Västervik. Hon har fått förfrågningar från Stockholm om utställningen. Precis som vid Ölands skördefest tror hon att folk som har stuga eller fritidshus här passar på att åka hit då Smaka På tjust infaller.
- Vi får se hur vi lyckas i år. Det är väldigt väderberoende.
Det närproducerade är viktigt för Smaka På Tjust.
- Det är viktigt att hålla landskapet öppet, att ha en levande landsbygd. Folk tycker om att veta varifrån maten kommer, de tycker det är roligt att kunna prata med personen som producerat maten de köper.