SMHI varnar för vårfloden

Senare år har vi haft snödroppar, krokus, bofinkar, björktrastar och till och med blåsippor i Västervik den 22 februari. Nu ligger staden begravd under gigantiska snömassor och när vårvärmen snart kommer hotar, enligt SMHI, en allvarlig vårflod.

Trottoaren längs Fiskarehamnen sett från Strandvägen. Fotgängarna går väl skyddade i ett flera meter djupt ”snödike” längs kajen. Från vänster Gunnar Severin och Madeleine Johansson med sonen Gustav Liffner.

Trottoaren längs Fiskarehamnen sett från Strandvägen. Fotgängarna går väl skyddade i ett flera meter djupt ”snödike” längs kajen. Från vänster Gunnar Severin och Madeleine Johansson med sonen Gustav Liffner.

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2010-02-22 11:37
I går, den 22 februari 2010, plockades inga blåsippor i Västervik. I stället tog Västerviks kommun för första gången på decennier fram sin gamla, militära spetsplog för att bredda den fullständigt igenblåsta gång- och cykelbanan längs Gamlebyvikens strand ut mot Gertrudsvik.- Nu räcker det med vinter, säger väl påpälsade Lina Eliasson som i sällskap med hunden Anton (i täckjacka och med en av tassarna hela tiden i luften på grund av kölden) matar och fotograferar hungriga och frusna sjöfåglar i den snart enda kvarvarande "vaken" vid Lilla strömmen.Alla tillgängliga snöröjningsfordon i Västervik kör nu så mycket tygen håller och snöröjarna själva börjar bli rejält slitna efter veckor av plogning och bortforsling av snömassor från centrala staden. Under alla tider på dygnet. - Vi kör snö så mycket vi orkar. Fram till i dag har vi lagt upp otroliga 35 000 kubikmeter på Karstorp. Det är cirka 3 000 lastbilslass, säger Christer Johansson på Västerviks kommun.All snö innebär samtidigt risk för allvarlig vårflod om mildvädret kommer snabbt. På sin hemsida varnar nu SMHI för att störst risk för en allvarlig vårdflod finns i just i nordöstra Götaland.I Götaland och östra Svealand ligger för närvarande mycket mer snö än normalt- Det är i dagsläget svårt att säga exakt var och hur stor vårfloden kommer att bli då detta helt beror på väderutvecklingen, säger man i ett pressmeddelande från SMHI:s hydrologiska avdelning.Tre viktiga faktorer som, om de i värsta fall samverkar, ger extremt hög vårflod är: mycket snö, hög dygnsmedeltemperatur och riklig nederbörd.- Varma dagar och kalla nätter gör att snön tinar och sedan återfryser utan någon större avsmältning. Är det flera plusgrader dygnet runt en längre tid blir det kraftig avsmältning, förklarar hydrologerna.- Rikligt med regn i kombination med höga dygnsmedeltemperaturer påskyndar avsmältningsprocessen ytterligare.Västervik och Småland har haft ett heltäckande snötäcke sedan den 15 december.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om