Smittskyddsläkaren: Inte orolig efter mässlingsutbrott

Ett mässlingsutbrott i Göteborg har höjt röster för hårdare krav på att föräldrar vaccinerar sina barn. Smittskyddsläkare Claes Söderström håller med om vikten av att vaccinera.– Det blir en slags flockimmunitet, säger han.

Vanligt. De flesta föräldrar vaccinerar i dag sina barn mot mässling och därför är risken att smittas liten.

Vanligt. De flesta föräldrar vaccinerar i dag sina barn mot mässling och därför är risken att smittas liten.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Västervik2017-12-28 11:00

I julhelgen intog Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg beredskapsläge. Detta sedan totalt åtta fall av mässling konstaterats sedan mitten av december. Totalt kan flera hundra ha blivit smittade och sjukhuset har jobbat hårt med smittspårning.

Claes Söderström, smittskyddsläkare i Kalmar län, menar dock att risken att smittas är ganska liten. Särskilt om man bor i Kalmar län där vaccinationstäckningen är hög.

– Vi brukar ligga bland de främsta i landet när det gäller att vaccinera barn, säger han.

I dag vaccineras nästan 99 procent av barnen i länet mot de vanligaste barnsjukdomarna, där mässling ingår. Det gör att sjukdomen är ovanlig och risken för en mer utbredd smitta låg. Alla som vaccineras skyddar dessutom ovaccinerade personer i en slags flockimmunitet.

Risken blir då i stället, enligt Claes Söderström, att såväl sjukvårdspersonal som föräldrar missar symptom som tidigare var kända för de flesta. Och i förlängningen kan den "osynliga" sjukdomen göra att föräldrar ser det som onödigt att vaccinera sina barn.

Om en ovaccinerad patient kommer i kontakt med smittan, är emellertid risken att smittas hög. Mässling kan vara allvarligare än vad många tror. De vanligaste komplikationerna är följdsjukdomar som öroninflammation och lunginflammation, men Claes Söderström berättar att ungefär en av tusen smittade insjuknar i allvarlig hjärninflammation – som i värsta fall kan leda till döden.

Han förklarar att även om det vanligaste är att föräldrar vaccinerar sina barn så finns det "öar" av människor som av olika anledningar väljer bort vaccin. Enligt Claes Söderström grundar engagerade vaccinationsmotståndare sitt beslut på tidigare händelser och rapporter, även då de varit felaktiga. Som den forskningsrapport som publicerades i den ansedda skriften Lancet för ett antal år sedan, och där samband mellan vaccination och autism påvisades. Något som sedan visade sig vara felaktigt.

Det finns också mer aktuella incidenter som gjort vissa skeptiska till vaccinationer i allmänhet. Som de biverkningar med sjukdomen narkolepsi som drabbade ett antal människor i samband med vaccinationen mot svininfluensa för åtta år sedan.

– Visst fick vi oss en törn när det gäller förtroendet för sjukvården där. Och där är jag den första att säga att det där skötte vi inte bra. Vi borde ha tagit in mer data och mer kunskap innan vi började massvaccinera. Och vi borde ha sett till att de drabbade fick hjälp och ersättning mycket snabbare.

Någon större oro efter den senaste tidens mässlingsutbrott i Göteborg känner inte Claes Söderström.

– De verkar ha läget under kontroll och har koll på smittspårningen.

Vad gör man om man som ovaccinerad utsätts för smitta?

– Man kan erbjudas vaccination, men den bör tas inom 72 timmar efter smittillfället. Annars kan man erbjudas gammaglobulin för att mildra effekterna av smittan, säger Claes Söderström.

Mässling

Mässling är en virussjukdom som är mycket smittsam.

Symptom på mässling är hög feber, torrhosta, irriterade och ljuskänsliga ögon samt utslag som dyker upp efter några dagar.

Vanliga följdsjukdomar är öroninflammation, bihåleinflammation och lunginflammation.

I Sverige vaccineras de flesta barn mot mässling vid 18 månaders ålder.

Källa: 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om