Snart är brickan ett minne blott

I årtionden har den vita patientbrickan hängt med. Men snart kan den vara borta, när datajournalsystemet Cosmic införts i hela landstinget.

Jan-Erik Ström som jobbar i centralkassan vid Västerviks sjukhus jobbar för närvarande med två system då både patientbrickor och etikettskrivare används vid besök på sjukhuset.

Jan-Erik Ström som jobbar i centralkassan vid Västerviks sjukhus jobbar för närvarande med två system då både patientbrickor och etikettskrivare används vid besök på sjukhuset.

Foto: Lisa Olaison

Västervik2009-03-16 00:06
I dag har de flesta kliniker på sjukhuset samt en hälsocentral i kommunen gått över till Cosmic. För deras del behövs egentligen inte patientbrickorna längre, eftersom all information om patienten kan hämtas direkt ur datasystemet och skrivas ut på etiketter, som klistras på journaler, högkostnadsskydd och remisser. Men fortfarande präglas dagligen nya patientbrickor i centralkassan vid Västerviks sjukhus. Detta då de delar som ännu inte gått över till Cosmic fortfarande använder dem. - I snitt kanske vi gör 15 nya brickor om dagen, men det är väldigt olika, säger Jan-Erik Ström som jobbar i centralkassan.Bland den administrativa personalen råder det delade meningar om patientbrickorna verkligen hör hemma i 2009 eller inte. - Jag är lite kluven. För mig som är van är patientbrickan inget problem. Det går snabbt och enkelt att dra den i apparaten, ungefär som ett betalkort, säger Jan-Erik Ström som jobbar i centralkassan vid Västerviks sjukhus.Den nya etikettskrivaren, som ska skriva ut patientuppgifter från Cosmic, är nyinstallerad i centralkassan och har precis börjat användas. När även kvinnokliniken går över till Cosmic i slutet av april, behövs egentligen ingen patientbricka vid sjukhusbesök. Det ska räcka att legitimera sig, något som ju också borde borga för större säkerhet vid kontroll av patienters identitet. - På sista tiden har vi blivit allt mer observanta på identiteten. Det händer att människor lånar någon annans patientbricka vid besök i vården, eller uppger någon annans identitet för att få en bricka, berättar sjukhusets chefläkare Åke Aldman.Det kan vara patienter som av någon anledning vill vara anonyma. Det kan handla om någon som vill genomföra ett hiv-test utan att det syns i den personliga journalen. Det kan också röra sig om unga flickor som ska göra abort men inte vill att föräldrarna ska kunna får reda på det.- Det kan få enorma konsekvenser om någon exempelvis genomgår ett blodgrupperingstest och får en blodgrupp inskriven i en journal. Om sedan den patient som egentligen har den identiteten kommer in efter en olycka och ska få blodtransfusion kan det bli livsfarligt, säger Åke Aldman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om