Snart avgörs ödet för skrutthusen i Överum

Snart avgörs ödet för de nedgångna fastigheterna intill kyrkan i Överum. Lösningen för den brandskadade fastigheten i samma område är så gott som klar.

Det här huset hoppas kommunchefen går att rädda till eftervärlden. Men allt hänger på utvecklingen den närmaste tiden. Än så länge sköts fastigheten av en konkursförvaltare men om det förklaras "herrelöst" blir det genast en kommunal angelägenhet.

Det här huset hoppas kommunchefen går att rädda till eftervärlden. Men allt hänger på utvecklingen den närmaste tiden. Än så länge sköts fastigheten av en konkursförvaltare men om det förklaras "herrelöst" blir det genast en kommunal angelägenhet.

Foto: Brandin Hans

Västervik2008-10-25 00:07
- När det gäller den brandskadade fastigheten har jag i morse signerat ett papper som skickar ärendet till kommunfullmäktiges arbetsutskott i början på november, säger kommunchefen Conny Jansson. Där handlar det om att vi köper marken och river fastigheten. Skulle det i framtiden bli aktuellt att bygga ett hus på tomten så måste den byggnaden uppföras i samma stil som övriga området, det vi kallar "Tjustempir".Längre upp på gatan finns ytterligare tre fastigheter. Man passerar det mycket välskötta församlingshemmet och kommer direkt på de förfallna huset. Det är två stora flervåningsbyggnader som är klädda i eternit. De husen är tomma men har haft påhälsningar och vandaliserats. Från utsidan kan man i alla fall se åtskilliga sönderslagna rutor.Efter de två eternitklädda husen, som kallas Knäpporna och som förr var arbetarebostäder, kommer Staten. Ett gult hus som under Överums bruks glansdagar rymde tjänstemannafamiljer. Det ligger fint i skogsbrynet alldeles intill herrgården.Nu bor inga tjänstemän där. Tills nyligen bodde missbrukare i fastigheten, men frågan är om det bor någon i huset idag. Flertalet fönsterrutor är krossade, i alla fall på nedervåningen. Om någon bor i huset så är det i så fall på övervåningen. Det är ren misär. En kommunal vattentank finns på gårdsplanen. Där ligger också en krukväxt som tydligen slängts ut rakt genom fönsterrutorna från en av lägenheterna. En identisk kruka står kvar inne i lägenheten där fler andra rutor också är krossade. - Vi håller på med det ärendet också, säger Conny Jansson. Husen ingår i ett konkursbo och om konkursförvaltaren förklarar husen för "herrelösa" så blir det snabbt ett kommunalt problem. Då måste vi har klart för oss vilken inställning vi har till att riva, eller bevara dem. Utgångspunkten har varit att försöka bevara det gula huset (Staten). De andra är jag inte lika säker på.Bernt Jonsson, miljö- och byggkontoret:- För någon vecka sedan så hade jag kontakt med konkursförvaltaren, då hade han inte begärt avhysning hos kronofogden, därefter vet jag inte riktigt vad som hänt. Miljö- och byggnadsnämnden har inte haft uppe utdömande av vite. Det är fråga om 50 000 kronor, eftersom nämnden förbjudit att fastigheterna används som bostäder efter att ha inspekterat förhållandena i lägenheterna. Det är möjligt att ärendet kommer upp i nästa sammanträde i början på november. När jag var i kontakt med konkursförvaltaren bodde det fortfarande personer i huset.VT har, utan framgång, sökt konkursförvaltaren på Grönberg Cederlövs advokatbyrå samt socialchefen Jörgen Olsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om