I magen ligger nu äggen på honan och mognar. Om allt har gått som det ska är äggen befruktade och kommer att värpas inom ett par veckor. Men först ska äggskalet bli tillräckligt hårt av kalk. Att fåglar lägger ägg beror på att de härstammar från varmblodiga dinosaurier, berättar Jan-Olov Persson från Naturum på Västerviks museum. Fåglar har 41 grader i kroppstemperatur vilket är för varmt för embryot i ägget. Om äggen hade legat kvar i magen hade de blivande fågelungarna utvecklats för fort. När äggen ruvas ska de hålla en temperatur på 37 grader.
Så många som 95 procent av alla fågelarter är socialt monogama, det vill säga att de håller ihop med en partner, men kan vara otrogna. Andhanen, till exempel, befinner sig alltid i närheten av sin hona och bevakar henne närgånget så att hon inte spanar in någon annan. Han lämnar henne sedan när hon har börjat ruva och återvänder när fågelungarna är flygfärdiga. Mer jämställt är det hos svanarna där både hane och hona ruvar och tar hand om ungarna. Svanar har alltid setts som helt monogama men senare studier visar att de kan byta partner efter några år och att det ofta hittar en ny kärlek om den andre dör. Vissa lever dock tillsammans hela livet och häckar på samma plats år efter år.
I Kålgårdsviken glider ett knölsvanpar elegant förbi. Hanen som har en större knöl på näbbroten än honan håller ett vakande öga på oss. De försvinner runt udden men vi följer efter. På lite avstånd från det vuxna vitfjädrade paret sitter två yngre varianter på en sten och putsar sina grå-brun-spräckliga fjäderdräkter.
- Det där är typiskt tonårsbeteende, de kan sitta hur länge som helst och bara putsa sig, konstaterar Jan-Olov.
Under sommaren kommer fjolårets svanungar att byta ut alla sina spräckliga fjädrar till vita. Något svanbo ser vi inte till. Ofta bygger de sina bon på öar i skärgården.