Filmfest
Under tre fullmatade dagar, med start den 17 april, arrangeras den första upplagan av Gamleby filmfestival.
Kvalitativa kulturevenemang är lika eftertraktade på landsbygden som i storstaden.
Det menar festivalens arrangörer, medlemmarna i Ankarsrums hembygdsförening och Gamleby biografförening, som har siktet inställt på succé.
Målsättningen är kort och gott att visa god film, samt att låta erfarna filmskapare och unga framtidslöften mötas. Nostalgiska återblickar och framåtskådande går hand i hand, menar två av projektets eldsjälar Donald Öfverberg (Ankarsrum) och Hans Åhlund (Gamleby).
Det är ett förväntansfullt och laddat gäng vi möter i Tjustbios lokaler i Gamleby tre veckor före festivalstart.
T-shirts med filmfestival-loggan på har just anlänt. Affisch och programblad är färdiga och ett detaljerat schema börjar utkristallisera sig.
– Nu börjar det kännas "på riktigt", och det är förstås pirrigt, säger Agneta Ulfsäter Troell med ett leende.
Idén till en filmfestival kläcktes av Donald Öfverberg, sekreterare i Ankarsrums hembygdsförening.
– Vår förening fick ju visningsrätten till Agneta Ulfsäter Troells dokumentär "Med fötterna på jorden" (från 2011), en film om Aldor och Gunn Johansson som var de sista brukarna av kulturlandskapet i Stormandebo by, utanför Ankarsrum, där även familjen Troell/Ulfsäter bor sommartid.
– Intresset för filmen, och även för Agnetas två efterkommande filmer "Det var en gång en morfar" och "Västervik i takt med tiden", var jättestort.
– I ungefär samma veva gick jag en evenemangsutvecklingskurs som var väldigt inspirerande. Bland annat väcktes då tanken på att arrangera en filmfestival i kommunen, säger Donald Öfverberg.
Han berättade om sin idé för Agneta som gillade vad hon hörde och lovade vara behjälplig med sitt stora kontaktnät.
Tjustbio i Gamleby, som nyligen digitaliserats, skulle vara en ypperlig plats för evenemanget, tyckte Donald. Och medlemmarna i Gamleby biografförening var knappast svårövertalade. Klart att man skulle arrangera en festival!
– Vi hade ett första möte i september, och vid årsskiftet gick vi in i en intensiv planeringsfas, berättar Stig Forslund från Gamleby biografförening.
På fyra månader har man alltså med hjälp av ideella krafter och stort engagemang lyckats planera festivalen.
Många av filmerna och/eller filmarna har på ett eller annat sätt koppling till bygden. Men inte alla.
För Jan Troells del blir filmfestivalen i Gamleby ett slags miniretrospektiv.