– Vi tycker att kommunen borde erbjuda betald utbildning. Många som arbetar i äldreomsorgen är outbildade och arbetar som timvikarier, säger Jacob Hoffsten (SV) när vi når honom på telefon strax innan en partidebatt på Västerviks gymnasium på fredagen, en dryg vecka före valet.
Det finns många skäl till förslaget.
– Det är jättestor brist på undersköterskor rent generellt. Inte ens Västerviks sjukhus klarar av att täcka upp sitt behov i dag. Vårdbehovet hos de som bor på särskilda boenden har också ökat, så behovet av utbildad personal är stort, säger Jacob Hoffsten.
Bristen på personal inom äldreomsorgen är inte unik för Västervik. När Inspektionen för vård och omsorg, IVO, undersökte förhållandena av medicinsk vård och behandling på särskilda boenden i Sverige, upptäcktes bland annat felaktig medicinering och otillräckliga bedömningar. Bristen på personal uppmärksammades också av IVO.
Socialisterna menar att det absolut viktigaste sättet att komma till rätta med problemen inom äldreomsorgen är att sluta skära ner och istället satsa.
Dessutom borde grundlönerna höjas och OB-ersättningen bli bättre för omsorgspersonalen, menar partiet.
– Allt går inte att lösa kommunal nivå, men kommunen kan budgetera för att höja ingångslönerna samt lönerna för de anställda. Vi har avsatt 30,4 miljoner i vårt budgetförslag för att höjda lägstalöner i kommunen och det berör till hög grad omsorgspersonal, säger Jacob Hoffsten.
Vad skulle det kosta för kommunen att betala utbildningen?
– Det skulle krävas en satsning på minst 20 miljoner kronor. Att utbilda personalen kan ses som en investering, som kan betala sig på sikt.
Jacob Hoffsten tillägger att även rådande personalbrist kostar pengar för Västerviks kommun.
– Bemanningspersonal och vikarier kostar pengar. Enhetscheferna lägger också mycket arbetstid på att ringa in vikarier med kort varsel.
Varför vill ni prioritera äldrevården?
– Det har alltid varit en viktig fråga för oss. Det är en fråga som har en tendens att hamna lite i skymundan trots att den påverkar en stor del av befolkningens dagliga liv på ett väldigt direkt sätt. Då menar jag både de som tar del av och de som jobbar inom äldrevården och dessutom alla anhöriga som ofta känner en stor stress över hur deras nära och kära har det, säger Jacob Hoffsten.