Sofie på Björkö levererar bröstmjölk till för tidigt födda

Hon har alltid velat hjälpa andra. I Stockholm har hon i många år lämnat blod. Efter att just ha fått sitt andra barn donerar hon nu bröstmjölk till för tidigt födda barn. Från en ö i Västerviks skärgård.

Mjölken i frysen hos Sofie Alvarsson. En liter behövs innan leveransen ska till sjukhuset.

Mjölken i frysen hos Sofie Alvarsson. En liter behövs innan leveransen ska till sjukhuset.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Västervik2012-06-07 00:00

På Björkö, den tredje största ön i Västerviks skärgård, susar björkarna rofyllt.

Skillnaden är stor från trafikbruset utanför sovrumsfönstret i lägenheten invid Essingeleden i Stockholm, där Sofie Alvarsson och hennes man Ulf Kullin bodde fram till februari i år. Ulf jobbade som officer och Sofie som internationell samordnare på Försvarshögskolan.

- Vi lämnade Stockholm efter elva år och vi vill aldrig flytta tillbaka dit om vi kan undvika det, försäkrar Sofie när hon i hög fart och med nyfödde sonen Karl-Erik djupt sovande i sin insats på durken skickligt manövrerar pappa Alfs rejäla aluminiumbåt mellan stenar och grynnor där det är så trångt att knappt fiskar vågar simma.

Lille Karl-Erik föddes den 12 april i år, men redan några månader tidigare tog Sofie, tillsammans med Ulf, steget att flytta hem till Björkö där hon växt upp och där pappa Alf och mamma Mona bor i ett hus intill.

- Jag har haft en underbar uppväxt här ute på ön, säger Sofie.

Ulf fick jobbet som rektor vid Gamleby folkhögskola, medan Sofie ska vara hemma hos Karl-Erik det närmaste året.

Lille Karl-Erik visade sig den första tiden ha egenheten att alltid somna då han ammade. Han fick därigenom inte i sig så mycket mat. Då började Sofie pumpa. Det visade sig att hon hade gott om mjölk, även så dt räckte till andra barn.

-  Jag tycker det är viktigt att hjälpa till med att ge de minsta all den näring de kan få innan deras egen mamma kommit igång med sin mjölkproduktion. Min syster hade just sådana problem, säger Sofie som tycker att fler nyblivna mammor med mjölköverskott borde ställa upp.

- Kan jag åka in med båt till Loftahammar och därefter vidare med bil till Västervik för att leverera, så kanske även fler kvinnor inne i stan kunde göra donera, säger Sofie som tillsammans med Ulf även har sonen Alvar Alvarsson, 3.

När Alvar föddes hade Sofie väldigt mycket bröstmjölk.

- Vi brukade skoja och säga att det kändes som att ligga i ett träsk när jag ammade. Nu lämnar jag mjölk i stället för blod, med hjälp av den behändiga mjölkmaskin jag lånat av Västerviks sjukhus neonatalavdelning, avdelningen där för tidigt födda barn vårdas.

Hur känns det att pumpa mjölk med den speciella vakuumpumpen?
- Den är väl ingen njutning direkt och ibland kan det göra lite ont. Och så känner man sig ju lite som en ko när mjölkmaskinen går. Det är klart mysigare att amma, skrattar Sofie Alvarsson som dock anser att det här är en mycket viktig insats som fler borde ställa upp på.

Så går det till

Donatorn lämnar sin frysta bröstmjölk när hon fått ihop 100 cl, en liter. Den extremt energirika och nyttiga mjölken fryses efter varje pumpning, vanligen brukar det bli 120-125 ml per gång. På förpackningen skrivs noga namn, datum och volym.

Frusen bröstmjölk håller sig i upp till sex månader. Lämnad mjölk får dock vara max en månad gammal. Donatorn får 200 kronor per liter, men det är sällan av ekonomiska utan av ideella skäl kvinnor ställer upp. För Sofie Alvarsson på Björkö kostar varje resa med båt och bil in till Västervik med den frusna mjölken klart mer än 200 kronor.

En kvinna får donera endast de tre första månaderna, varefter modersmjölkens sammansättning inte längre håller måttet för de för tidigt födda.

Pumputrustningen ska desinficeras noga före varje användning. Även bröstvårtan ska tvättas med en fuktig tvättlapp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om