Solen bränner ännu

Mångas semester är snart till ända. Sommaren är dock inte slut och att skydda sig mot solens strålar är fortfarande högaktuellt.

Sol. Rekommendationen är att smörja tjockt och i flera omgångar. Men ännu bättre är att var klädd och vistas i skugga.

Sol. Rekommendationen är att smörja tjockt och i flera omgångar. Men ännu bättre är att var klädd och vistas i skugga.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Västervik2017-08-01 09:36

På apoteken säljs en hel del solskydd, trots att semestertiden börjar närma sig slutet.

– Det var förstås mest tryck på solskydd i början av sommaren. Men det är ändå en viss försäljning nu. Kunderna kompletterar det som tagit slut i förråden, säger Anna Svensson, apotekstekniker på Apoteket Kronan i Västervik.

Rekommendationen är att använda solskydd, även om man har fått en grundfärg.

– Vi säger att det går bra att gå ner på ett svagare skydd om huden vant sig.

Lili Osobov, butikssäljare på Apoteket Gallerian i Västervik, säger att det är självklart att man ska skydda sig. Är man känslig är det högt skydd som gäller. Annars finns en rad skydd i olika styrkor.

– Men det är lätt att glömma näsa och öron. Där passar det bra att bättra på med solstift.

Barn under ett år ska inte vistas i solen över huvud taget. Till de lite äldre barnen finns solkrämer med höga skydd. Det finns också skydd som, med sitt innehåll, i det närmaste blockerar solens strålar.

– De med riktigt hög skyddsfaktor blir vita när man smörjer dem på huden. Det är bra för då är det lätt att se om det är något ställe man har missat.

Skulle man ha råkat bränna sig, trots allt, finns många olika sorters kylande krämer och gel.

– Det finns olika grader av bränna och bedömer vi att en person har bränt sig allvarligt rekommenderar vi att uppsöka sjukvården.

På Vårdguiden 1177 ger hudläkare Mats Berg ger konkreta råd om hur man kan skydda sig och i och med det minska risken för hudcancer. Han förklarar att det är det häftiga solandet som är farligt. Alltså att exponeras plötsligt och länge. Det är betydligt bättre att låta huden vänja sig gradvis och bygga upp ett pigment. Mats Berg rekommenderar att låta bli att sola aktivt. Det är bättre att söka skugga och vara klädd. Sitt under parasoll, bär t-shirt och keps. Man blir brun ändå, menar han. När det gäller solskyddskrämer säger han att de ska kletas på rejält i ett tjockt lager. En bra effekt får man om man smörjer in huden två gånger med ungefär tjugo minuters mellanrum. Mats Berg säger att det ofta blir stort fokus på krämerna. Det viktigaste, enligt honom, är att ha kläder på sig och vara i skugga.

Mitt på dagen är solen som starkast. UV-indexprognosen, som finns på SMHI, är ett mått på styrkan av den skadliga delen av solens UV-strålning, när den är som intensivast under dagen. För ostkusten, Öland och Gotland visade värdet på ”måttligt” för måndagen. Det innebär att en person som kan bli brun, men är känslig, kan vistas i solen i en till två timmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om