Solsäkert och annorlunda
Öland brukar vara ett populärt resmål. En anledning är att ön är en av Sveriges mest solsäkra platser. Men allt är inte sol och bad. Här finns det annorlunda landskapet, alvaret, intensivodlingen, fågellivet, de historiska minnesmärkena, en slottsruin och en kungabostad.
Sol och bad. Det finns mängder av fina badstränder som är långgrunda och väl anpassade för de minsta.
Foto:
Redan vid brofästet på andra sidan är det som om en ny värld öppnar sig. En ö som under vinterhalvåret mer eller mindre ligger i dvala har just vaknat upp och är beredd att ta emot turisterna.
Som en följd av att Öland tillhör de mest solsäkra resmålen i Sverige är trycket extra stort inför den stora semesterperioden som infaller i juli och augusti. Flera av hotellen är fullbokade och samma sak gäller campingplatserna där man bör vara ute i god tid för att få plats.
Vill man åka på vinst och förlust finns alltid turistbyrån Träffpunkt Öland intill brofästet i Färjestaden samt Borgholms Turist/Resecentrum några mil norrut. Här går det att få tips på olika typer av övernattningsmöjligheter likväl som evenemang och sevärdheter.
Den som har barn i bilen brukar sällan lyckas hinna ta sig mycket längre än några hundra meter efter brofästet. Detta eftersom Ölands Djurpark lagt beslag på ett av öns bästa lägen, sett ur ren besöksynpunkt.
Den som söker mer avskildhet och lugn och ro bör styra färden söderut eftersom den delen inte är lika exploaterad som orterna som ligger norrut. En anledning till att det är lugnare här är att badstränderna här inte håller samma klass som de som ligger norrut. Ett annat skäl kan vara att centralorten Borgholm som ligger norrut sedan länge lockat till sig såväl besökande som entreprenörer inom turistbranschen. För att inte tala om kungafamiljen vars sommarnöje Solliden är en magnet som drar till sig tiotusentals nyfikna varje år.
Inte långt från Solliden finns Borgholms slottsruin som var kung Karl X:s favorit bland de svenska slotten. I dag används området bland annat till konserter där Ulf Lundell är ett mer eller mindre stående inslag.
Betydligt lugnare är det i Ottenby på Ölands södra udde dit ändå 200 000 besökare hittar varje år. Här finns ett rikt fågelliv som man kan ta del av på Ottenby Fågelstation som finns längst ned på udden, granne med fyren Långe Jan. I anslutning till fågelstationen finns även ett fågelmuseum.
Här finns även Stora Alvaret som är en nästan fyra mil lång och en och en halv mil bred slätt som är trädlös och som består av en kalkstenplatå. Området har tillsammans med södra Ölands odlingslandskap utsetts till världsarv av Unesco.
Passa på att besöka Uppsala universitets Ekologiska forskningsstation i Skogsby, också kallad "Porten till Alvaret".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!