Solsken krävs för jordgubbar till midsommar

Jodå, det växer allt och frodas i jordgubbsfälten, men solen lyser med sin frånvaro. Och den behövs om gubbarna ska hinna bli klara till midsommar.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2010-06-11 17:20
Lajos Jenei visar runt i sina odlingar i utkanten av bostadsområdet Jenny i Västervik. Det är lätta, fina sandjordar, som jordgubbar gillar, och än så länge har han inte fått dit några mördarsniglar. Fåglar och rådjur är det värre med. Lajos skrattar lite när han håller upp en av de blöta fågelskrämmorna, som ligger i en hög på marken och väntar på att sättas upp.Fågelskrämmorna fungerar mot de flesta sorters fåglar, men inte småfåglar. Även rådjuren har respekt för de konstgjorda odlingsvakterna, med plastband i stället för händer och blänkande cd-skivor som dinglar i snören och rör sig i vinden.- Men man ska helst flytta fågelskrämmorna emellanåt, säger Lajos.Mot odjur av det mindre formatet, främst då jordgubbsviveln, besprutas fälten i ett tidigt knoppstadium.Däremot sker ingen besprutning mot ogräs bland jordgubbarna. De två första åren med nya plantor kör Lajos med jordfräs. Sedan slår han bara med röjsåg mellan raderna, för att hålla ogräset i schack.Dels tycker han inte att det konkurrerar så mycket med jordgubbarna, och dels vill han att revsticklingarna ska kunna växa sig stora och rejäla i lugn och ro. Alla nya plantor på fälten kommer nämligen från egna plantor "på rymmen" från moderplantorna.Många människor ringer och vill köpa plantor av Lajos, men har får inte sälja. Det måste vara statligt kontrollerade plantor, för att inte riskera att sjukdomar sprids.I dag odlar han jordgubbar på ett och ett halvt hektar, men framtidsplanen är att successivt öka upp till tio, beroende på hur efterfrågan ser ut.De enda sorter som finns i fälten är Korona och Zephyr. Det är de sorter som Lajos Jenei under årens lopp har kommit fram till är de allra bästa, även om många andra svenska odlare har övergett dem till förmån för hållbarare sorter.- De är godast. Men man kan inte transportera dem 100 mil, för de är färskvara. Man ska äta dem inom två-tre dagar, säger Lajos.Han vill ha jordgubbar som är söta i smaken. De andra ger han inte mycket för.- Sådana jordgubbar som man behöver socker till, det är inga jordgubbar, enligt min åsikt. Jag har odlat jordgubbar i över 30 år, så jag vet vad jag pratar om. Vi har prövat flera andra sorter.Nytt för i år är att han återinför självplock, som de hade för tio år sedan. Kunderna kan då välja på att ta med sig egna hinkar eller att plocka i små kartonger som de får på plats. Lajos uppfattning är att yngre människor bara vill köpa några liter åt gången, för direktkonsumtion, och då är det inte bra om jordgubbarna ligger och blir mosade i en hink.Hur ser det då ut inför årets jordgubbssäsong? En titt i landen visar att gubbarna är på gång, om än ganska bleka i skinnet.Men kommer det bara lite sol, tror Lajos Jenei att det ska bli jordgubbar till midsommar även i år, trots allt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om