Söndagsmiddag populär igen

Söndagsmiddagen är tillbaka. Det är då familjen samlas och plockar fram finporslinet.

Söndagsmiddag. Samla familjen kring en stek - som på mormors tid.

Söndagsmiddag. Samla familjen kring en stek - som på mormors tid.

Foto:

Västervik2006-05-11 00:25
Det är ingen slump att i finalen av Årets kock 2006 var ett av tävlingsmomenten att komponera en modern söndagsmiddag.
I samband med den stora retrotrend som sköljer över oss har söndagsmiddagen återuppstått. Helst ska det vara som på mormors tid - med blommiga tallrikar, pressat glas och putsade silverbestick. Söndagssteken är given, liksom gräddsåsen, pressgurkan och gelén. Men gärna med ett modernt stuk på det hela.
Vi gnider in steken med färska örter - otänkbart på mormors tid (åtminstone min egen), piffar till pressgurkan med risvinäger och sesamolja och saltbakar potatisen.
Men det primära är förstås inte att haka på ännu en mattrend. Det viktiga är att ta fasta på söndagsmiddagens egentliga innebörd. Det handlar om en gedigen vällagad måltid där hela familjen samlas, pratar, äter och låter det få ta tid.
Och glöm inte efterrätten. Laga sådant som mormor gjorde. Smulpaj, kräm eller marängsviss. Ju mer retro, desto mer äkta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om