Sotning räddar liv

Kommunens nya sotningsavtal från den 1 oktober har lett till att Räddningstjänsten i Västervik fått massor av frågor. Nära 500 husägare har nu ansökt om att få anlita annan sotare än den kommunen skrivit nytt avtal med.

- Sotning räddar liv, betonar brandingenjör Jacob Dahlqvist på Räddningstjänsten i Västervik. Han påpekar samtidigt att de fastighetsägare som väljer annan sotare än kommunens skaffar sig både ett ökat ansvar och extra arbetsuppgifter. Foto: Anders Steiner

- Sotning räddar liv, betonar brandingenjör Jacob Dahlqvist på Räddningstjänsten i Västervik. Han påpekar samtidigt att de fastighetsägare som väljer annan sotare än kommunens skaffar sig både ett ökat ansvar och extra arbetsuppgifter. Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-07-06 00:00

Många Västerviksbor verkar ha fått den felaktiga uppfattningen att det nya sotarföretaget åker från Skåne varje gång sotning ska utföras i Västervik, liksom att dyra reseräkningar tillkommer.

Det nya företaget ska i själva verket i god tid före den 1 oktober öppna en filial i Västervik och kommer då att behöva anställa ett antal lokala sotare.

Den nya sotningsorganisationen innebär att sotningen består av två delar: rengöring/sotning och brandskyddskontroll.

Jobben utförs av två olika entreprenörer för att inte en "jävsituation" ska uppstå, det vill säga att samma sotare som sköter rengöringen senare kontrollerar att rengöringen utförts korrekt...

Vad gäller brandskyddskontrollen kan man inte välja sotare. Däremot står det alla fastighetsägare fritt att för rengöringen välja annan sotningsbehörig person än den kommunen tecknat avtal med.

- Man ska dock vara väldigt medveten om det utökade ansvaret och de extra arbetsuppgifter man som fastighetsägare skaffar sig om man väljer en annan sotare, säger brandingenjör Jacob Dahlqvist på Räddningstjänsten.

Den som låter annan behörig än kommunens sotare sköta rengöringen av husets skorsten åtar sig som fastighetsägare att själv ansvara för att sotning och rengöring utförs på ett korrekt sätt.

- Om den sotare du valt inte skulle dyka upp, blir långvarigt sjuk eller får annat förhinder är det du själv som fastighetsägare som måste underrätta den entreprenör som utför brandskyddskontrollen åt kommunen.

Som VT tidigare berättat har Västerviks nuvarande sotare skickat ut tusentals brev till Västerviksbor där han upprörs över att kommunen anlitar sotare från Skåne, och där han även tipsar om att de ändå kan välja honom.

Här kan kort sägas att Västerviks kommun inte "har rört till det" utan, precis om alla andra kommuner, bara följt gällande lagar och regler kring upphandling.

Den som struntar helt i både sotning och brandskyddskontroller kan i efterhand bokstavligen få sota för detta, om en husbrand skulle uppstå.

Man kan då både åtalas för vårdslöshet och/eller få stora problem med att få ut skadeersättning från sitt försäkringsbolag.

Sot och tjära kan ge brand

Skorstensfejarmästarna Syd AB vann upphandlingen om det senaste sotningsavtalet. De tar över sotning i Västervik från den 1 oktober.

Skorstenar, murstockar och andra slags rökkanaler måste regelbundet rengöras . En invändig beläggning av sot och tjära byggs upp vid all eldning och denna måste med vissa intervaller tas bort för att för att soteld och husbränder inte ska uppstå.

Sotning ska utföras med olika intervaller, beroende på hur ofta och på vilket sätt man eldar. Fristerna kan vara från en gång per år vid eldning för primär uppvärmning, upp till var fjärde år vid "myseldning" vid enstaka tillfällen i ett fritidshus. Brandskyddskontrollfristerna kan variera från vartannat, vart fjärde till vart åttonde år.

I Västervik finns 50-talet fastighetsägare som får sota skorstenen själv, sedan de gått en kurs och skaffat sig behörighet. Den ökade risken för fallolyckor kommer de dock aldrig ifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om