Spara - men försiktigt!

Lägga ner öppna förskolan? Det går, men helst inte.  Stryk fritidsklubbarna? Det kan bli en fördyring.  Barn- och utbildningsnämnden lämnar inga sparförslag utan medföljande förbehåll.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2009-05-13 13:39
- Vi har varit den enda nämnd som utfört alla sparuppdrag vi fått. Nu finns det inte särskilt mycket luft kvar i vår organisation, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Mats Hugosson (c) mot slutet av presskonferensen där nämndens svar på det stora sparbetinget presenterades. Det dokument som barn- och utbildningsnämnden skickar till kommunstyrelsen innehåller inga självklara besparingar. Man listar de frivilliga verksamheter som finns - det vill säga verksamheter som kommunen inte är tvungen att utföra enligt lag - men barn- och utbildningsnämnden har i stort sett förbehåll när det gäller alla verksamheter. Här kommer ett axplock. Att lägga ner öppna förskolan (Besparing 1,2 miljoner). Nämndens ordförande Mats Hugosson tror att det är möjligt att driva verksamheten på annat sätt på vissa orter. Däremot är han ovillig att röra "Liten och stor" - den öppna förskola som drivs i samarbete med socialnämnden och landstinget. Dra ner på tiden som arbetslösa får ha sina barn i förskolan från fem till tre timmar (0,5 mkr). För att det verkligen ska bli en effektivt måste barnens scheman läggas om så att två barn får dela på en förskoleplats. Det kan dels leda till att vissa barngrupper blir väldigt stora, dels att barn får byta barngrupp. Nedläggning av fritidsklubbar (Fördyring?). Läggs fritidsklubbarna ner är kommunen tvungen att erbjuda plats på fritidshem - något som är dyrare per plats. Slopat vårdnadsbidrag (upp till en miljon). Eftersom man inte har hunnit införa bidraget i Västerviks kommun är osäkerheten stor om ekonomin kring bidraget. Skoldatateket och audioteket (800 000 vid nedläggning). Båda är verksamheter som riktar sig mot elever med särskilda behov. Barn- och utbildningsnämnden vill behålla verksamheterna, men är inte främmande för att man tittar på om det går att spara pengar genom att samordna dem med andra verksamheter. Kommunstyrelsen vill att alla nämnder skulle svara på några generella frågor. Däribland hur mycket det går att spara på administrationen. - Jag tror att det kan gå att spara på till exempel lönehantering, säger Mats Hugosson (C), men tillägger att mycket administration kan kräva fack- och lokalkunskap, och därför är svår att centralisera. Oppositionen valde att stå utanför svaret till kommunstyrelsen. Gunnar Jansson (S) tycker att barn- och utbildningsnämndens förslag inte innehåller så många förslag till hur man ska förbättra ekonomin. En sak kan noteras som inte nämns i majoritetens skrivelse: Många andra kommuner försöker spara genom att lägga ner landsbygdsskolor. Är det uteslutet i Västervik?
- Vi har inte verktygen för att utreda om det verkligen blir en besparing att lägga ner en skola, svarar Mats Hugosson. De ekonomiska konsekvenserna beror på så mycket: Vad händer med fastigheten? Får det konsekvenser för andra kommunala verksamheter? Leder nedläggningen till utflyttning? En skolnedläggning tycker jag är en fråga för kommunstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om